Turska i Rusija se protive vojnom rešenju u Libiji

Turska i Rusija se protive vojnom rešenju u Libiji

Turska je u sredu saopštila da je sa Rusijom postigla dogovor da se sukob u Libiji neće rešiti vojnim sredstvima i da će se ono moći rešiti samo političkim procesom koji bi bio vođen pod supervizijom UN u Libiji.

U izjavi, tursko Ministarstvo spoljnih poslova kaže da će dve države nastaviti zajedničke napore, uključujući podsticanje libijskih strana u sukobu, da stvore „uslove za trajni i održivi prekid vatre“.

Ministarstvo je reklo da su se u konsultacijama na visokom nivou Ankara i Moskva složile da olakšaju „napredak unutarlibijskog političkog dijaloga“ u skladu sa Berlinskom konferencijom o Libiji 2020. godine i u koordinaciji sa UN.

Dve zemlje će pozvati libijske stranke da preduzmu korake ka „obezbeđenju humanitarnog pristupa i pružanju hitne pomoći za sve one kojima je potrebna“ i „razmatranju“ osnivanja zajedničke radne grupe o Libiji.

Dodaje se da će u „bliskoj budućnosti“ biti sazvan naredni krug konsultacija u Moskvi.

Ponovno potvrđujući svoju „snažnu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Libije“, oni su istakli potrebu za „borbom protiv terorističkih pojedinaca i entiteta“.

Takođe su ponovili svoju odlučnost da nastave razgovore o postizanju bezbednosti i stabilnosti u ovoj severnoafričkoj zemlji te poboljšanju humanitarne situacije. / ibna