Turska i SAD potpisale Memorandum o saradnji u oblasti zaštite turskih kulturnih dobara

Turska i SAD potpisale Memorandum o saradnji u oblasti zaštite turskih kulturnih dobara

Američki ambasador u Republici Turskoj David Satterfield i turski ministar kulture i turizma Mehmet Ersoy potpisali su bilateralni Memorandum o saradnji u oblasti zaštite turskih kulturnih dobara.

Ovaj sporazum je primer trajnog rada Sjedinjenih Država sa Turskom na borbi protiv trgovine kulturnim dobrima i očuvanju predmeta baštine omogućavajući SAD-u da uspostavi ograničenja na uvoz određenih kategorija predmeta iz ove oblasti. Sporazum takođe daje američkim organima za sprovođenje zakona mogućnost vraćanja predmeta trgovine natrag u Tursku, istovremeno unapređujući razmenu turskog kulturnog nasleđa sa američkim institucijama. Pored toga, pokazuje poštovanje prema dugogodišnjoj verskoj, etničkoj i kulturnoj raznolikosti Turske.

Sjedinjene Države su nepokolebljive u svojoj posvećenosti zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa širom sveta i ograničavanju trgovine kulturnim dobrima, koja se često koristi za finansiranje terorističkih i kriminalnih mreža. O ovom sporazumu o kulturnim dobrima sa Turskom pregovarao je Stejt department  a u skladu sa američkim zakonom o sprovođenju Konvencije o sredstvima za zabranu i sprečavanje neovlašćenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima iz 1970. godine. Sjedinjene Države imaju sporazume o kulturnim dobrima sa zemljama širom sveta, kao i hitna ograničenja uvoza kulturnih dobara iz Iraka, Sirije i Jemena. / ibna