Turska i Velika Britanija potpisuju važan trgovinski sporazum

Turska i Velika Britanija potpisuju važan trgovinski sporazum

Turska i Velika Britanija danas će potpisati važan sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Pakt sa Ujedinjenim Kraljevstvom, „jednim od najvažnijih trgovinskih partnera Turske“, biće „najvažniji trgovinski sporazum Turske“ od carinske unije sa EU 1995. godine, rekao je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan po završetku sastanka vlade u ponedeljak .

„Nova era počinje 2021. godine, era u kojoj će pobediti i Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo“, rekao je on.

„Još jednom želim da naglasim da će Turska postići svoje ciljeve zahvaljujući svom ekonomskom sistemu stvorenom proizvodnjom, zapošljavanjem i izvozom“, rekao je Erdogan, naglašavajući da je do 25. decembra godišnji izvoz Turske dostigao 166 milijardi USD, što je bio i cilj zemlje za 2020.

„Deficit na tekućem računu zatvaramo investicijama sa visokom dodatom vrednošću i smanjujemo potrebu za spoljnim finansiranjem“, zaključio je Recep Tayyip Erdogan.

Turski ministar trgovine Rushar Pekcan rekao je da Sporazum o slobodnoj trgovini predstavlja ključnu prekretnicu u produbljivanju trgovinsko-ekonomskih veza između Turske i Velike Britanije na win-win osnovi, dodajući da će otvoriti novu eru u bilateralnim odnosima, ekonomskim i trgovinskim vezama od 1. januara.

„Ova nova era u našim odnosima biće obostrano korisna i za Tursku i za Ujedinjeno Kraljevstvo“, rekao je Ruhsar Pekcan, napominjući da će ugovor biti nova osnova i okvir za bilateralne odnose.

Kako je dodao ministar trgovine, „ugovor, o kojem su pregovori započeli 2017. godine, predstavlja drugi najvažniji trgovinski sporazum za Tursku nakon carinske unije 1995. sa EU“, izražavajući nadu da će „ovaj sporazum doneti rezultate za države i naše poslovne krugove“.

Prema tekstu Financial Times objavljenom u nedelju, Ujedinjeno Kraljevstvo je drugo najveće izvozno tržište Turske. Britanska ministarka međunarodne trgovine Liz Truss istakla je da je „sporazum koji očekujemo da potpišemo ove nedelje ključan za bescarinske sporazume i pomoći će u podršci našim trgovinskim odnosima , vredan 18,6 milijardi funti prošle godine“.

Ovaj sporazum je peti po veličini koji je London pregovarao sa pojedinim zemljama, nakon sporazuma sa Japanom, Kanadom, Švajcarskom i Norveškom. Ukupno je Britanija sada zaključila trgovinske sporazume sa 62 zemlje. / Ibna