Turska: Indeks ekonomskog poverenja povećan u oktobru

Turska: Indeks ekonomskog poverenja povećan u oktobru

Indeks ekonomskog poverenja u Turskoj porastao je u oktobru na 92,8, što je 4,8% više u odnosu na septembar, pokazuju zvanični podaci objavljeni u sredu.

Indeks je porastao za 4,8% što znači da je u oktobru dostigao 92,8, u odnosu na 88,5 u septembru, prema turskom statističkom institutu (TurkStat).

„Ovo povećanje indeksa poverenja odražava porast pokazatelja poverenja u realnom sektoru (proizvodnja), uslugama, maloprodaji i građevinarstvu“, napominje TurkStat.

Među podindeksima, indeksi usluga i realnog sektora pokazali su najveći mesečni rast u oktobru sa 6,4%, odnosno 3,8%.

Indeks maloprodaje porastao je za 1,7%, a građevinski za 0,6%, dok je samo indeks poverenja potrošača pao ovog meseca za 0,1% .

Indeks poverenja potrošača, izračunat iz rezultata ankete, ocenjuje se u opsegu 0-200, pokazujući optimistične izglede kada je indeks iznad 100, a pesimistični kada je ispod.

Ministar ekonomije i finansija Berat Albayrak komentarisao je podatke o oktobarskom indeksu poverenja na svom Tviter nalogu

„Za razliku od onih koji su politički motivisani i pokušavaju da predstave situaciju kao bankrot, poverenje u našu ekonomiju raste. Indeks ekonomskog poverenja, koji je u septembru iznosio 88,5, u oktobru je porastao za 4,8%, na 92,8 ”. / ibna