Turska: Isporučena tri miliona doza SinoVac Biotech vakcine

Turska: Isporučena tri miliona doza SinoVac Biotech vakcine

Avion sa prvih tri miliona doza vakcine SinoVac Biotech protiv COVID-19 iz Kine sleteo je u sredu ujutru u tursku prestonicu Ankaru.

Boeing 777, koji je krenuo iz Pekinga noseći 17 kontejnera sa vakcinom, sleteo je na aerodrom Esenboga u 5.44 ujutro po lokalnom vremenu (02:44 GMT).

Najavljujući dolazak vakcina na Twitteru, ministar zdravlja Fahrettin Koca rekao je da će vakcinacija početi nakon 14 dana testiranja.

„Kada se pregledi završe, naš program vakcinacije sprovodiće se pod koordinacijom Generalne direkcije za javno zdravlje. Zajedno ćemo uspeti”, dodao je on.

Koca je ranije rekao da će Turska dobiti 50 miliona doza vakcine SinoVac i da će prvih 20 miliona doza biti iskorišteno između decembra i januara.

Ministar je takođe najavio da će zemlja kupiti do 30 miliona doza još jedne vakcine koju je razvila nemačka biotehnološka kompanija BioNTech.

Vakcinacije trenutno neće biti obavezne i Turska ima za cilj da ubedi javnost u potrebu vakcinacije protiv koronavirusa, što će omogućiti masovnu vakcinaciju. / Ibna