Turska istražuje opcije protiv Republike Kipar

Turska istražuje opcije protiv Republike Kipar

Ankara razmatra različite scenarije u vezi sa nalogom za hapšenje koji je izdala Nikozija protiv posada turskih brodova koji provode istraživanja blizu Kipra. List Yeni Safak analizira scenarije koji se trenutno razmatraju u turskoj prestonici.

Prvi scenario koji su ove novine objavile je instalacija i trenutno aktiviranje ruskog protivavionskog sistema S-400, koji će stići u Ankaru narednih nedelja. Prema izveštaju, radar ovih sistema će pokriti vazdušni prostor Kipra i deo Egeja.

Drugi scenario predviđa direktno proglašenje Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) Turske u istočnom Mediteranu! To uključuje oblasti koje se tiču Grčke.

Međutim, direktni scenario koji pruža trenutnu akciju je otvaranje bušotina brodom  Fatih, koji se nalazi zapadno od Pafosa, kao i buduće otvaranje druge bušotine brodom Yavuz, severno od Kipra.

Turski predsednik će sutra sazvati sastanak kabineta, sa ključnim pitanjem odnosa sa SAD i pitanjem S-400. On će ostati u Ankari narednih nekoliko dana, pošto je otkazao svih 39 predizbornih govora koje je planirao održati nekoliko dana pre ponavljanja izbora u Istanbulu, 23. juna. Razlog za ovu promenu programa turskog predsednika nije objavljen.

“Kao što znate, dobio sam pismo od zamjenika američkog ministra odbrane. Zbog osetljivosti koju je javno mnenje pokazalo u odnosu na ton pisma, i mi pokazujemo istu osetljivost. Primetili smo da se njegov ton ne slaže sa “savezničkim duhom”. I mi već pripremamo neophodan odgovor,“ rekao je turski ministar odbrane, Hulusi Akar./ibna