Turska izdala oštro saopštenje protiv Grčke, Kipra i Egipta

Turska izdala oštro saopštenje protiv Grčke, Kipra i Egipta

„Grčka želi saradnju s jedne strane, a sa druge strane iznosi neutemeljene tvrdnje“

„Kiparski Grci i Grčka uključuju više stranaka u svoju maksimalističku i ilegalnu politiku“

Tursko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je posebno oštro saopštenje protiv Grčke, Kipra i Egipta. Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj kaže: „Odbacujemo neutemeljene navode sadržane u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka ministara spoljnih poslova Egipta, Grčke i administracije kiparskih Grka (Republika Kipar).

Poslednji napori Grčke i administracije kiparskih Grka da, pored zemalja EU, u svoju maksimalističku nacionalnu politiku uključe zemlje regiona, ne služe miru i stabilnosti u Istočnom Mediteranu.

Zemlje istočnog Sredozemlja nemaju ni autoritet, ni odgovornost, a i ne treba da govore o problemima u Egeju i o kiparskom pitanju.

Koraci preduzeti s političkim nabojem, koji imaju za cilj izolaciju i ignorisanje Turske i kiparskih Turaka na istoku Sredozemlja, nemaju šanse za uspjeh.

To je takođe dokaz nepoštenosti Grčke koja s jedne strane šalje poruke saradnje, a sa druge strane iznosi neutemeljene tvrdnje o našoj zemlji.

Pozivamo ove zemlje da se pomire sa političkom, ekonomskom i geografskom stvarnošću regiona i da provode politiku koja odgovara toj stvarnosti.

Ne postoji drugi način za stabilnost u istočnom Mediteranu, ali isto tako ni za trajno rešenje kiparskog problema.

Projekti koji ne uključuju Tursku i kiparske Turke u ovoj regiji nikada neće biti efikasni i efektivni.

I dalje ćemo odlučno braniti i naša i prava kiparskih Turaka u Istočnom Mediteranu“.

Saopštenje koje je razljutilo Ankaru

Reakcija Ankare usledila je na zajedničku izjavu izdatu nakon sastanka ministara spoljnih poslova Grčke, Kipra i Egipta koji je održan na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ministri su u izjavi osudili nezakonite akcije Turske u Egejskom regionu i istočnom Mediteranu, sa posebnim naglaskom na eskalaciju bušenja, seizmičke istrage i vojno prisustvo u kiparskim pomorskim zonama, koje grubo krše suverena prava Republike Kipar. U vezi s tim, ministri su takođe naglasili da aktivnosti Turske podrivaju napore UN-a da nastavi pregovore o održivom i sveobuhvatnom rešavanju problema Kipra te dalje destabilizuje širi region istočnog Mediterana.

„Ministri pozivaju Tursku da konstruktivno i konkretno doprinese obnovi strukturiranih pregovora koji mogu doprineti sveobuhvatnom i održivom rešavanju problema sa Kiprom, zasnovanim na relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti. Takvo rešenje treba da bude kompatibilno sa kapacitetom Kipra kao države članice EU i u potpunosti garantovati nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost“./ ibna