“Turska je bezbedno utočište za strane investitore”, kaže Elvan

“Turska je bezbedno utočište za strane investitore”, kaže Elvan

„Turska ekonomija fokusirana je na makroekonomsku, finansijsku i održivost cena“, rekao je ministar finansija i ekonomije Lutfi Elvan na Međunarodnom investicionom forumu, koji je otvoren u ponedeljak, dodajući da je Turska bezbedno utočište za strane investitore.

„Turska nudi značajne mogućnosti investitorima koji traže novo i bezbedno utočište, a zemlja je pokrenula mobilizaciju u sektoru ekonomije i pravosuđa kako bi postala investiciono čvorište“, rekao je turski „car“ ekonomije, dodajući da će Turska odlučno sprovesti reforme koje će učiniti budućnost predvidljivom za investitore.

Petodnevni onlajn forum, pokrenut u ponedeljak, organizovalo je Međunarodno udruženje investitora. „Turska ima dobro razvijenu infrastrukturu za proizvodnju, istraživanje i razvoj (R&D), a turska industrija je u stanju da proizvede gotovo bilo koji proizvod“, primetio je Elvan.

„U proizvodnoj industriji imamo infrastrukturu za dobavljače, koja radi besprekorno i može se brzo prilagoditi promenljivim uslovima“, rekao je.

„U Turskoj je dinamična start-up atmosfera svakim danom sve intenzivnija, posebno u finansijskoj tehnologiji, biotehnologiji i industriji igračaka“, rekao je on.

Elvan je dodao da „raznolikost logistike, podsticaja, a posebno radne snage i kvalifikovane radne snage povećava profit i produktivnost svih preduzetnika koji ulažu u Tursku“.

Takođe je rekao da se finansijsko osoblje fokusiralo na makroekonomsku, finansijsku i održivost cena.

„Rešićemo svaki problem na transparentan, odgovoran, racionalan i predvidljiv način u skladu sa pravilima tržišne ekonomije“, rekao je, dodajući da „smo odlučni u borbi protiv inflacije i Centralna banka ima nezavisnost da koristi sve vrste sredstava“.

Osvrćući se na uslove pandemije, rekao je da su se globalni lanci snabdevanja promenili, pri čemu je nekoliko multinacionalnih kompanija videlo da nedostatak zavisi od jednog dobavljača u ovom procesu.

„U narednom periodu će se verovatno pojaviti nove proizvodne lokacije i Turska nudi značajne mogućnosti investitorima koji traže novo i sigurno utočište“, rekao je. / Ibna