Turska je važan partner i mora ostati sa Zapadom, rekao Blinken šefovima diplomatija EU

Turska je važan partner i mora ostati sa Zapadom, rekao Blinken šefovima diplomatija EU

U ponedeljak je američki državni sekretar Antoni Blinken virtuelno prisustvovao Savetu za spoljne poslove EU (FAC) i tako ostvario prve kontakte sa kolegama iz EU.

Američkog diplomatu pozvao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell.

Od posebne važnosti je činjenica da je Blinken učestvovao u FAC-u gde se razgovaralo o evro-ruskim odnosima, pitanju koje je visoko na dnevnom redu administracije novog predsednika SAD, Bajdena.

Prema izjavi Stejt departmenta, Blinken je naglasio posvećenost Sjedinjenih Država popravljanju, revitalizaciji i povećanju nivoa ambicija u odnosima SAD i EU. Naglasio je važnost bliske saradnje sa EU i državama članicama na rešavanju globalnih izazova zasnovanih na zajedničkim vrednostima kao što su demokratija, ljudska prava i pluralizam. Tokom FAC-a, Blinken, visoki predstavnik Borrell i ministri spoljnih poslova EU razgovarali su o zajedničkom odgovoru na goruća globalna pitanja poput pandemije COVID-19, Irana, Kine i klimatskih promena, pri čemu je američki državni sekretar pozdravio odluku EU o uvođenju sankcija o Rusiji pod režimom sankcija za ljudska prava, kao odgovor na akcije preduzete protiv Alekseja Navaljnog i njegovih pristalica.

S druge strane, u vezi sa telekonferencijom sa američkim državnim sekretarom, FAC je saopštio da je Savet razmenio mišljenja o suštinskoj agendi saradnje EU i SAD o ključnim globalnim, spoljnim i bezbednosnim pitanjima.

Prema zvaničnom saopštenju, u diskusiji je istaknuta namera strana ne samo da prodube partnerstvo EU i SAD, već i da formiraju zajedničko globalno rukovodstvo za borbu protiv pandemije i rešavanje pitanja oporavka, ublažavanje klimatskih promena i osiguranje promocija demokratskih vrednosti. Diskusija se dotakla međunarodnih prilika i izazova poput odnosa sa Kinom i Rusijom, Iranom i bezbednosti i odbrani.

Prema ekskluzivnim informacijama IBNA, razgovarano je i o odnosima Turske sa EU i SAD.

Američki državni sekretar naglasio je da je Turska važan partner koji mora ostati na Zapadu i “ne biti vezana za moskovsku kočiju”. Iako Turska izaziva višestruku krizu u svojoj spoljnoj politici i u njoj se pokreću mnoga pitanja ljudskih prava i demokratije, Blinken je primetio da bi trebalo da postoje otvoreni kanali komunikacije i zajedničke diskusije, izražavajući spremnost za podsticaje i jačanje odnosa, pod uslovom da se, naravno, prvo pokjažu konkretni rezultati.

Bilo je sličnih izveštaja od drugih ministara spoljnih poslova EU, koji su kritikovali ponašanje Turske.

Antoni Blinken izrazio je zadovoljstvo pripremnim razgovorima između Grčke i Turske i potrebom da Turska smanji napetost na istočnom Mediteranu. Američki državni sekretar osvrnuo se na regionalnu saradnju koju podržavaju SAD u istočnom Mediteranu, sa posebnim osvrtom na saradnju između SAD-a, Izraela, Kipra i Grčke “3 + 1”. / ibna