Turska: Jedan od Macronovih “školskih drugova” imenovan za turskog ambasadora u Parizu

Turska: Jedan od Macronovih “školskih drugova” imenovan za turskog ambasadora u Parizu

Emmanuel Macron će uskoro imati priliku da sretne svog starog poznanika, pošto je 47-godišnji Ali Onaner imenovan za turskog ambasadora u Parizu. Njih dvojica su zajedno studirali u Nacionalnoj školi za menadžment (ENA) od 2002. do 2004. godine u okviru promocije Leopold-Sedar-Senghor, navodi Le Point.

Tečno govoreći francuski jezik, nakon završene srednje škole Charles-de-Gaulle u Ankari Ali Onaner bio je dve godine ambasador Republike Turske u Tunisu, gde je izbio u prvi plan vojne intervencije u Libiji, za koju se energično borioi u tuniškim medijima. Ankara je podržala vladu iz Tripolija ali je Francuska izabrala drugu stranu, onu lidera iz istočne Libije, generala Haftara.

Libija predstavlja jedno od mnogih pitanja koja su se pojavila između Turske i Francuske, a Ali Onaner će učiniti mnogo na olakšavanju bilateralnih odnosa, koje je nedavno kulminiralo uvredama predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na račun svog francuskog kolege. Erdogan je doveo u pitanje “mentalno zdravlje” Emmanuela Macrona i rekao prošle nedelje da se nada da će ga se Francuska “rešiti” što je pre moguće. Očekuje se da predstojeći izborni rokovi za dva šefa države – predsednički izbori zakazani za 2022. u Francuskoj i 2023. u Turskoj neće biti od koristi u poboljšanju bilateralne klime.

Onaner je bliski saradnik ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji je u utorak trebao da razgovara telefonom sa francuskim kolegom Jean-Ives Le Drianom. Onaner je bio šef kabineta Čavušoglua od 2017. do 2018. godine. Dobro poznaje Francusku jer je, pored ENA, bio i u turskoj ambasadi u Parizu od 2012. do 2016. Prethodno je bio šef odeljenja za ljudska prava u Ministarstvo spoljnih poslova Ankare. Ova poslednja tačka u njegovoj biografiji mogla bi se pokazati korisnom u objašnjavanju francuske javnosti višestrukih kršenja ljudskih prava koja je počinio Erdoganov režim.

Onaner i Macron razmenili su poruke na Tviteru u septembru. Prvi je ohrabrio takozvanog „školskog druga“ da „krene dalje“ nakon što je francuski predsednik na Tviteru – na turskom jeziku – objavio poziv kojim poziva Tursku da započne „dobronamerni, odgovorni dijalog, bez naivnosti“.

Onanerovo imenovanje u Parizu može biti prvi korak u ovom dijalogu. / ibna