Turska: Jednoglasna osuda sankcija koje su nametnule SAD

Turska: Jednoglasna osuda sankcija koje su nametnule SAD

U izjavi Ministarstva spoljnih poslova Turske povodom sankcija koje je nametnula administracija SAD se kaže: „Jednostrane sankcije koje su uvele Sjedinjene Države potpuno su neobjašnjivo ponašanje“, i dodaje da „osuđujemo i odbacujemo odluku SAD“.

„Pozivamo SAD da preispitaju ovu nepravednu odluku koja je danas najavljena i da što pre isprave ovu tešku grešku“, navodi se u izjavi i naglašava da će se „protiv ove odluke preduzeti neophodni koraci i odgovor će biti dat na vreme”.

Sjedinjene Države su odlučile da uvedu neke sankcije Turskoj zbog kupovine protivvazdušnih sistema S-400 od Rusije.

Odluka o uvođenju sankcija neće promeniti stav mene lično i mog tima, rekao je šef Direkcije odbrambene industrije Turske Ismail Demir.

Demir se u postu na svom nalogu na Tviteru osvrnuo na odluku Sjedinjenih Američkih Država da uvedu sankcije protiv Turske.

„Posvećeni smo cilju potpuno nezavisne odbrambene industrije koju predvodi predsednik naše Republike, Recep Tayyip Erdogan.

Bilo koja odluka protiv mene ili naše službe donete u inostranstvu neće promeniti moj lični ili stav mog tima. To ni na koji način neće ometati tursku odbrambenu industriju“, istakao je Demir.

„Danas Sjedinjene Države nameću sankcije Republici Turskoj u odbrambenoj industriji (SSB) u skladu sa odeljkom 231 Zakona o suprotstavljanju američkim sankcijama (CAATSA) zbog svesnog učešća u značajnoj transakciji sa Rosoboronexportom (ROE), ruskim glavnim subjektom za izvoz naoružanja, nabavkom raketnog sistema zemlja-vazduh S-400. SSB je glavni subjekt nabavke odbrane u Turskoj i odgovoran je za industrijski razvoj odbrane. Kao deo ove akcije, Sjedinjene Države nameću potpuno blokirajuće sankcije i vizna ograničenja Ismailu Demiru, predsedniku SSB-a; Faruku Yigitu, potpredsedniku SSB-a; Serhatu Gencoguluu,u šefu SSB-a Odeljenja za PVO i svemir; i Mustafi Alperu Denizu, menadžeru programa za Regionalnu direkciju sistema PVO u SSB-u.

Sjedinjene Države su Turskoj na najvišim nivoima i u više navrata jasno stavile do znanja da će njihova kupovina sistema S-400 ugroziti bezbednost američke vojne tehnologije i osoblja i obezbediti značajna sredstva za ruski odbrambeni sektor, kao i ruski pristup u Turske oružane snage i odbrambenu industriju. Turska je ipak odlučila da nastavi sa nabavkom i ispitivanjem S-400, uprkos tome što su na raspolaganju alternativni, NATO-ov interoperabilni sistemi koji ispunjavaju njene odbrambene zahteve. Ova odluka rezultirala je suspenzijom Turske i čekanjem uklanjanja iz globalnog partnerstva F-35 Joint Strike Fighter.

Današnja akcija šalje jasnu poruku da će Sjedinjene Države u potpunosti primeniti član 231 CAATSA i da neće tolerisati značajnu trgovinu sa ruskim odbrambenim i obaveštajnim sektorom. Takođe podstičem Tursku da odmah reši pitanje S-400 u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama. Turska je dragoceni saveznik i važan regionalni bezbednosni partner Sjedinjenih Država i mi težimo da nastavimo našu produktivnu višedecenijsku odbrambenu saradnju  što je pre moguće uklanjanjem prepreke da Turska poseduje S-400“./ ibna