Turska: Kalin i Saliven razgovarali telefonom

Turska: Kalin i Saliven razgovarali telefonom

Potpredsednik Saveta za bezbednost i spoljnu politiku turskog predsedništva i savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana Ibrahim Kalin telefonom je razgovarao sa novim savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD-a Džejkom Salivanom, atima razgovora bili su bilateralni odnosi, saopšteno je iz turske vlade.

Analitičari smatraju da je, u vreme kada se novi američki državni sekretar Antoni Blinken uključio u trku za komunikaciju sa kolegama, a još uvek nije kontaktirao sa Mevlutom Čavušogluom, komunikacija Kalina i Salivena pokazuje američki interes najvišeg nivoa Bajdenove administracije za kontakte sa Turskom.

Prema izjavi turske strane, pored odnosa Turske i SAD, dvojica visokih zvaničnika razgovarali su skoro sat vremena i o istočnom Mediteranu, Kipru, Avganistanu, Nagorno-Karabahu, Siriji, Libiji i pandemiji COVID-19.

Kalin i Saliven složili su se da pojačaju politički dijalog o Siriji i Libiji, napominjući da je potrebna zajednička i efikasna borba za borbu protiv terorističkih grupa.

Takođe su razgovarali o najnovijim događajima u severozapadnom sirijskom gradu Idlibu, te konstatovali da će novi priliv izbeglica prouzrokovati regionalnu nestabilnost i humanitarnu krizu, koja zahteva konkretnu i brzu akciju.

Pored toga, prema saopštenju, razgovarali su o pripremnim razgovorima između Turske i Grčke za koje se očekuje da će doprineti miru i stabilnosti na istočnom Mediteranu.

Kalin i Saliven složili su se da ojačaju NATO alijansu i preduzmu mere za jačanje regionalnog i globalnog mira i stabilnosti.

Dva zvaničnika naglasili su važnost jačanja odnosa Turske i Sjedinjenih Država u narednom periodu, ostajući u bliskom kontaktu i koristeći otvorene kanale dijaloga za konstruktivnu saradnju.

Prema saopštenju, Turska je takođe pozdravila američku odluku da se vrati Pariškom sporazumu (COP21), što je od velikog značaja za međunarodnu solidarnost u borbi protiv klimatskih promena.

U saopštenju se zaključuje da su potrebni zajednički napori za rešavanje razlika kroz novu perspektivu o pitanjima kao što su snabdevanje S-400 iz Turske, zabrana programa borbenih aviona F-35 i podrška IPG-u, koji Turska smatra sirijskim delom terorističke grupe PKK. / ibna