Turska: Kalin se sastao sa američkim specijalnim izaslanikom za Siriju

Turska: Kalin se sastao sa američkim specijalnim izaslanikom za Siriju

Portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin sastao se u Ankari sa američkim specijalnim izaslanikom za Siriju Joelom Raiburnom i njegovom delegacijom.

Predsedništvo je saopštilo da se sastanak održao u predsedničkom kompleksu Beštepe, gde su se razgovaralo o pitanjima kao što su Idlib, kriza u Siriji, politički proces, rad na Ustavu, borbi protiv terorizma, izbegličkom pitanju i regionalnim pitanjima.

Na sastanku je ocenjena trenutna situacija u Idlibu, agresija režima i njegovih partizana, kao i rešenost Turske da na terenu i za stolom  održi nekonfliktno stanje uprkos kršenju primirja.

Na sastanku je naglašena uloga Turske u sprečavanju mogućih novih kriza i novih talasa migracija kao i potreba da međunarodna zajednica podrži napore Turske da održi Sporazum od 5. marta.

Uz napore vladajućeg režima da uspori politički proces za trajni mir u Siriji, naglašeno je da treba podržati rad Ustavne komisije, kako bi se stvorio ambijent za slobodne i poštene izbore, dok je istaknuta i potreba za dobrovoljan i bezbedan povratak izbeglica, uz činjenicu da bi u tom pravcu trebalo pojačati zajedničke napore.

Naglašeno je da je svaka politička, ekonomska i vojna podrška terorističkim grupama u Siriji neprihvatljiva. Turska strana je pojasnila da bilo koja separatistička stranka koja bi ugrozila teritorijalni integritet i političku uniju Sirije treba da bude isključena iz političkog procesa koji će oblikovati budućnost Sirije.

Na kraju, istaknuto je da mora postojati zajednička borba protiv svih terorističkih organizacija bez diskriminacije, kao što su DAESH i PKK, PID i IPG. / ibna