Turska: Lira još uvek nestabilna

Turska: Lira još uvek nestabilna

Albayrak: „Ekonomska normalnost će doći u drugoj polovini godine“

Turska lira nastavlja da gubi vrednost, što uzrokuje probleme turskoj ekonomiji.

Od 1. januara 2020. do 1. maja, Centralna banka Turske izdvojila je 28,5 milijardi dolara iz svojih rezervi. Jednako upadljivo je smanjenje deviznih depozita u bankama za 1,5 milijardi dolara.

A ipak, uprkos ovim podacima, turska lira je danas oslabila za -1,60% u odnosu na dolar, a kurs dolara / lire dostigao je 7,19. Generalno, devalvacija u odnosu na dolar porasla je na gotovo 22% od početka 2020. godine.

Slika je manje-više ista sa eurom, jer je danas lira izgubila 1,3% prema evru, dok je kurs evra / lire dostigao 7,77. Devalvacija od početka 2020. godine meri se blizu 20%.

Ministar finansija Berat Albayrak održao je video konferenciju s međunarodnim investitorima, navodeći kako Turska “nastavlja pregovore sa zemljama G-20 o zamenama i možda postigne više sporazuma”.

Istovremeno, naglasio je da će se „najgori scenarij, ekonomska aktivnost normalizovati u drugoj polovini godine“. Štaviše, dodao je da “u Turskoj neće biti uvedene kontrole kapitala, a fleksibilni režim deviznog kursa ostaće na snazi”. / ibna