Turska: Lufti Elvan imenovan za novog ministra ekonomije i finansija, nakon ostavke Berata Alibajraka

Turska: Lufti Elvan imenovan za novog ministra ekonomije i finansija, nakon ostavke Berata Alibajraka

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan imenovao je veterana u politici Lutfija Elvana za novog ministra ekonomije i finansija, posle ostavke Berata Albajraka u ponedeljak.

Elvan je predsedavao parlamentarnim odborom za budžet i planiranje i član je Velike nacionalne skupštine Turske od 2007. godine.

Elvan (58) je bio ministar saobraćaja, brodarstva i infrastrukture između 2013-2015 i ministar razvoja između 2016-2018.

Diplomirao je rudarstvo na Rudarskom odseku sa Istanbulskog tehničkog univerziteta, magistrirao rudarstvo i istraživanje na Univerzitetu Leeds u Velikoj Britaniji i magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Delaver u Sjedinjenim Državama. Takođe je bio na različitim funkcijama u međunarodnim institucijama kao što su OECD i EU.

Turski direktor komunikacija Fahrettin Altun izrazio je zahvalnost Alibajraku i poželeo mu svaki uspeh u njegovoj smeni.

„Izražavam iskrenu zahvalnost dr. Beratu Albajraku na njegovim dragocenim uslugama tokom mandata u energetskom i ekonomskom sektoru, i želim uspeh gospodinu Lutfiju Elvanu, koji je imenovan za ministra ekonomije i finansija, na novom mestu“ , rekao je Altun.

Berat Albajrak podneo je ostavku iz zdravstvenih razloga, saopštio je u ponedjeljak turski Direktorat za komunikacije, samo 24 sata nakon iznenadne najave Albajrakove ostavke na Instagramu.

“Predsednik je prihvatio ostavku ministra finansija i ekonomije Berata Albajraka”, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije Predsedništva.

Albajrak (42) je oženjen najstarijom Erdoanovom ćerkom Esrom i bio je ministar ekonomije i finansija od 2018. godine i ministar energetike od 2015. do 2018. godine.

„Nakon što sam skoro pet godina služio na ministarskoj funkciji, doneo sam odluku da ne nastavljam obavljati dužnost [kao ministar finansija] zbog zdravstvenih problema“, rekao je Berat Albajrak u izjavi na svom ličnom nalogu u nedelju.

Novoimenovani ministar će nastaviti napore na postizanju cilja “veće i jače Turske” odlučnije i snažnijim koracima pod vođstvom predsednika Erdoana, dodao je on. / Ibna