Turska: Macronove izjave nemaju vrednosti u našoj zemlji, smatra Aksoy

Turska: Macronove izjave nemaju vrednosti u našoj zemlji, smatra Aksoy

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy saopštenjem za javnost verbalno je napao francuskog predsednika, u vezi sa sankcijama protiv Turske koje je zahtevao Emmanuel Macron tokom sastanka sa kiparskim predsednikom Nicosom Anastasiadesom.

“Francuska, u svakoj izjavi koju daje u kontekstu zbivanja na istoku Mediterana i u svakom pogrešnom koraku koji preduzme, izgubi svoju nepristrasnost i priliku da doprinese stabilnosti”, rekao je Aksoy i dodao da Francuska podržava okupatora koji pokušava svrgnuti legitimnu vladu Libije, koju su priznale UN.

„Francuska sada mora prestati da se gleda u ogromno ogledalo i početi da sprovodi diskretne i racionalne politike. Mora prestati podržavati zaverenike državnog udara u Libiji, teroriste u Siriji i one koji postupaju po logici da sam „jedini vlasnik ovog mesta“ u Istočnom Mediteranu“, nastavio je Aksoy.

“U tom kontekstu, izjave predsednika Makrona nemaju vrednost za našu zemlju”, napisao je Aksoy.

“Svaki korak koji naša zemlja preduzme u istočnom Mediteranu usmeren je na odbranu zakonskih prava i interesa naše zemlje i kiparskih Turaka prema međunarodnom pravu”, nastavio je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova.

„Turska, za mir u regionu; ponavlja svoje pozive na dijalog i saradnju radi postizanja prosperiteta i stabilnosti, ali neće oklevati da zaštiti ova prava koja ima prema međunarodnim zakonima“, zaključio je Aksoj.

Snažna reakcija turskog Ministarstva spoljnih poslova usledila je nakon poruke koju je francuski predsednik Emmanuel Macron objavio na svom ličnom Fejsbuk nalogu na tečnom grčkom.

„Evropa mora pažljivije da pogleda pitanja bezbednosti na Mediteranu. Uskoro ću sazvati konferenciju zemalja juga Evropske unije“, napisao je Macron na Facebooku.

“Na Mediteranu su pitanja energije i bezbednosti osnovna”, rekao je i dodao da “oni postaju predmet kontroverze snaga koje se sve više pojavljuju i na koje Evropska unija još uvek ima malo uticaja. Evropa mora braniti svoj suverenitet “.

„Ne ostavljajmo svoju bezbednost na Mediteranu u rukama drugih aktera. Još jednom želim izraziti potpunu solidarnost Francuske sa Kiprom i Grčkom, koji se suočavaju sa turskim kršenjima njihovih suverenih prava. Ne smemo prihvatiti da je pomorski prostor države članice EU ugrožen.

U Libiji ne možemo dozvoliti da neke snage krše embargo na oružje. Operacija Irini jedan je od evropskih odgovora. Potrebno ga je dodatno ojačati“, zaključuje Emmanuel Macron u svom postu.

Ranije je francuski predsednik primio u Jelisejdkoj palati predsednika Republike Kipar Nicosa Anastasiadesa, koji je bio u službenoj poseti Parizu ./ibna