Turska: Medicinska pomoć upućena u 57 zemalja

Turska: Medicinska pomoć upućena u 57 zemalja

Turska je do sada pružila pomoć za najmanje 57 država sveta u borbi protiv epidemije koronavirusa.

“Pružili smo podršku medicinskoj opremi u 57 zemalja”, rekao je u ponedjeljak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Dok se država bori protiv novog koronavirusa i ta se borba nastavlja zabranom kretanja vikendom, karantinom, socijalnim distanciranjem i totalnom obustavom rada, Turska i dalje pruža medicinsku pomoć mnogim zemljama.

Prema vladinim izvorima, Turska je od 100 zemalja dobila zahteve za pomoć u obliku sanitetskog materijala i zaštitne opreme na pet kontinenata, uključujući zemlje teško pogođene koronavirusom, kao što su Velika Britanija, Italija i Španija.

U kontekstu podrške naporima u borbi protiv pandemije, Turska je pružila medicinsku pomoć Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Moldaviji, Azerbejdžanu, Gruziji, kao i balkanskim državama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bugarske i Kosova.

Štaviše, Turska je takođe poslala sanitetske materijal u Sjedinjene Države, Kolumbiju, Iran, Irak, Libiju, Libanon, Palestinu, Izrael, Tunis, Alžir, Jemen, Pakistan, Avganistan i Bangladeš, Kirgistan, Kinu, Indoneziju i Filipine .

Ne zanemarujući Afriku, Turska je takođe pružila pomoć Sudanu, Gvineji, Somaliji, Ugandi, Lesotu i Mozambiku. Paketi pomoći uključuju predmete kao što su test setovi, maske za lice, zaštitne radne uniforme, rukavice i dezinfekciona sredstva.

Prošle nedelje, ruski ministar zdravlja Mihail Murasko zahvalio se svom turskom kolegi Fahrettinu Koci na medicinskom materijalu kupljenom iz Turske.

Turski predsednik Recep Taiyyip Erdogan je 13. aprila rekao da je njegova zemlja pružila pomoć desetinama zemalja kako bi im pomogle u borbi protiv pandemije, dodajući da će se ta podrška nastaviti i narednih dana.

Citirajući „Ako možete osećati bol, živite; ako možete osetiti tuđu bol, vi ste čovek “, turski predsednik je rekao da njegova zemlja deli sve ono što je imala sa svim svojim prijateljima.

Ranije ovog mjeseca, Hans Kluge, regionalni direktor WHO za Evropu, zahvalio se Turskoj na pomoći mnogim zemljama i na iskazivanju „međunarodne solidarnosti“ tokom pandemije. / ibna