Turska: Mi smo na Mediteranu gazde a ne gosti, rekao je Erdogan

Turska: Mi smo na Mediteranu gazde a ne gosti, rekao je Erdogan

Mir na Mediteranu neće doći iz bilo koje jednačine koja ne uključuje pošteno Tursku i „Tursku Republiku Sjeverni Kipar“, rekao je predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, govoreći na Međunarodnom simpozijumu o pomorskom pravu na istočnom Mediteranu, održanom u Istanbulu.

Turska je mediteranska zemlja, rekao je Erdogan, napominjući da smo „ovde, kao i tokom istorije, gazde, a ne musafiri. Svaki potez i svaki korak na Mediteranu direktno utiče na bezbednost, prava i interese naše zemlje “.

„Turska se zalaže za mir, saradnju, zakon i pravdu na Mediteranu; a ne tenzije“, dodajući:„ Kao nacija koja je nasledila muslimansku kulturu i mir na Mediteranu, želimo da se uspostavi mirno okruženje na ovom geografskom području. Problemi na Mediteranu mogu se rešiti tako što ćete sve protagoniste u regionu smestiti za isti sto, a ne međusobnim isključivanjem. Na Mediteranu se neće pojaviti mir iz bilo koje jednačine koja ne uključuje pošteno Tursku i „Tursku Republiku Severni Kipar“. Naročito od Evropske unije, koja je ne samo pustila da diplomatske mogućnosti propadnu, već je štaviše podlegla nevaspitanom ponašanju Grčke i Kipra. Okupimo se svi da ponovo pretvorimo Mediteran u region mira. Ne kaljajmo bele vode Sredozemlja novim neprijateljstvima“. /ibna