Turska: Michel i der Leyen sastaće se sa Erdoganom 6. aprila

Turska: Michel i der Leyen sastaće se sa Erdoganom 6. aprila

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel i predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posetiće Tursku 6. aprila i sastati se sa predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Portparol predsednika Saveta EU Barent Leits najavio je posetu 29. marta kao deo napora za jačanje dijaloga između Ankare i Brisela, posle prošlogodišnjih zategnutih odnosa oko događaja koji se odvijaju u istočnom Mediteranu.

Prošle nedelje Turska je rekla da će nastaviti da radi sa Evropskom unijom na pozitivnom programu koji je zacrtao Brisel, a koji uključuje obnavljanje sporazuma o migrantima, nadogradnju carinske unije i liberalizaciju viznog režima. Unija je objavila sveobuhvatan izveštaj o svojim odnosima sa Turskom, predlažući otvaranje mape puta za poboljšanje saradnje u gore pomenutim oblastima, ali i izricanje sankcija u slučaju da Ankara promeni svoje ponašanje u istočnom Mediteranu.

Ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu, koji je boravio u Briselu na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, imao je priliku da 22. marta na radnoj večeri nakon izveštaja susretne visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella.

EU će tražiti da obnovi Zajedničku deklaraciju o migraciji sa Turskom iz 2016. godine, rekao je Borrell. Postignut je sporazum o obnovi sporazuma iz 2016. godine o zaustavljanju neregularnih tokova izbeglica i poboljšanju uslova sirijskih izbeglica u Turskoj.

Na dnevnom redu razgovora između Charlesa Michela i Ursule Von der Leyen sa Recepom Tayyipom Erdoganom biće, između ostalog, odluke Evropskog saveta, razvoj kiparskog pitanja, dijalog sa Grčkom, situacija u vezi sa osnovnim pravima i vladavinom zakona. / ibna