Turska: Ministarka trgovine Pekcan poziva na modernizaciju Sporazuma o carinskoj uniji

Turska: Ministarka trgovine Pekcan poziva na modernizaciju Sporazuma o carinskoj uniji

Tokom telekonferencije sa Valdisom Dombrovskisom, komesarom EU za trgovinu i izvršnim potpredsednikom Evropske komisije, turska ministarka trgovine izjavila je da sporazum o Carinskoj uniji ne zadovoljava trenutne potrebe.

Pored otkrivenih sistemskih i strukturnih problema, sporazum nadalje ne pokriva područja kao što su usluge i e-trgovina, rekla je Ruhsar Pekcan u zvaničnom saopštenju za štampu u sredu.

Pandemijski izazovi sa kojima se suočava globalna ekonomija pokrenuli su potrebu za ažuriranjem Carinske unije, primetila je ona.

„Važno je da proširimo postojeći sporazum na nova područja i ažuriramo ga kako bismo se pozabavili strukturnim problemima. Očekujemo podršku Evropske komisije u ovom pitanju“, dodala je ona.

Pekcan je primetila da će Dombrovskis, koji je na dužnost stupio u oktobru, poboljšati odnose između Turske i EU i doprineti efikasnijem dijalogu.

Osvrćući se na sporazum o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ona je rekla da Turska ima za cilj da sprovede sporazum istovremeno sa EU.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je napustilo EU u januaru 2020. godine, predstavlja jednog od najvažnijih trgovinskih partnera i izvoznih destinacija Turske. Prema novim uslovima za Bregzit, dve zemlje trebaju potpisati trgovinski sporazum za efikasan nastavak trgovinskih odnosa.

Na kraju, dodala je da bi EU trebalo da preispita svoje protekcionističke politike uvoza čelika, koje posebno utiču na Tursku. / ibna