Turska: Ministarstvo spoljnih poslova žestoko reagovalo na parcijalno dizanje embarga na oružje Kipru

Turska: Ministarstvo spoljnih poslova žestoko reagovalo na parcijalno dizanje embarga na oružje Kipru

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da ukinu embargo na oružje za Republiku Kipar nije u skladu sa duhom alijanse, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema turskom ministarstvu spoljnih poslova, „odluka koju su SAD objavile 1. septembra o ukidanju embarga na oružje za „grčku administraciju južnog Kipra” ignoriše jednakost i ravnotežu između dva naroda na ostrvu“.

„Sigurno je da će ova odluka negativno uticati na napore za rešavanje kiparskog pitanja“, kaže se u izjavi.

U izjavi se dodaje da „u vreme kada se preduzimaju napori za deeskalaciju napetosti u istočnom Mediteranu, takva odluka Sjedinjenih Država, koja će zatrovati okruženje mira i stabilnosti u regionu, takođe nije u skladu sa saveznički duh “.

„Očekujemo da Sjedinjene Države preispitaju ovu odluku i podrže tekuće napore na konsolidaciji mira i stabilnosti u regionu.

Inače će Turska, kao država garant, odlučno preduzeti slične korake da garantuje bezbednost kiparskih Turaka, u skladu sa svojom pravnom i istorijskom odgovornošću “, zaključuje se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova o odluci dase  ukine embargo na oružje koji su SAD nametnule 1987./ibna