Turska: Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo restriktivne mere za mesec Ramazan

Turska: Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo restriktivne mere za mesec Ramazan

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je u sredu bilten o restriktivnim merama koje treba preduzeti protiv širenja koronavirusa tokom Ramazana.

Prema saopštenju, neće biti dozvoljeni nikakvi događaji, kao ni šatori u kojima se ljudi okupljaju za iftar ili za ručak, kao ni sve ono što može privući velike grupe ljudi.

Ministarstvo je reklo da će biti preduzete sve neophodne mere predostrožnosti za vreme iftara i sehura, obroka pre početka posta, kako bi se na otvorenom održala društvena distanca.

Privremeno zatvaranje puteva koji mogu biti preopterećeni tokom sati iftara i sehura biće ocenjeno u okviru mera. Posete svetim mestima takođe će biti ograničeno.

Opštine će takođe koordinisati povećanje broja vozila i putovanja u javnom prevozu najmanje tri sata pre iftara.

Vreme prodaje somuna završiće dva sata pre iftara, kako bi se izbegla velika gužva u pekarama. Proizvodnja, prodaja i ostali procesi pripreme nastavit će se u pekarama nakon iftara.

Pijace će takođe biti kontolisane kako bi se obezbedilo da građani poštuju pravila društvene distance i nose medicinske maske za lice.

Društvena distanca takođe će se nametnuti posetiocima grobalja uoči i tokom Eid al-Fitra, praznika koji obeležavaju kraj meseca posta, dok će zvaničnici građanima meriti temperaturu./ibna