Turska: Na sastanku Putin – Erdoan razgovarano o svim otvorenim pitanjima

Turska: Na sastanku Putin – Erdoan razgovarano o svim otvorenim pitanjima

Sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana i ruskog predsednika Vladimira Putina u Sočiju završen je nakon dva sata i četrdeset pet minuta. Prema izveštajima, na sastanku je razgovarano o svim pitanjima od zajedničkog interesa i bilateralnim odnosima.

Govoreći u odmaralištu Soči na jugu Rusije zajedno sa Vladimirom Putinom, Erdoan je naglasio važnost zajedničkih akcija njegove zemlje sa Moskvom u kontekstu sirijskog sukoba, jer mir u Siriji zavisi od odnosa između Ankare i Moskve.

Sa svoje strane, Putin je rekao da, iako njegovi sastanci sa Erdoanom nisu uvek bili bez problema, institucije njihovih zemalja mogu da međusobno dođu do rešenja.

Naglasio je važnu ulogu saradnje između Ankare i Moskve u obezbeđivanju prekida vatre, osiguranog prošle godine, nakon što je Azerbejdžan oslobodio region Nagorno-Karabah od okupacije susedne Jermenije, kao i snažnog i trajnog mira između dva naroda Kavkaza.

Govoreći o ekonomskim odnosima između Ankare i Moskve, Putin je rekao da je ulaganje Turske u Rusiju dostiglo 1,5 milijardi dolara, a Rusije u Turskoj 6,5 milijardi dolara.

Veliki investicioni projekti između dve zemlje nastavljaju se prema planu, a bilateralna trgovina između njih porasla je za 50 odsto u prvih devet meseci ove godine, nadoknađujući prethodne gubitke i postižući značajan rast ulaganja usred pandemije koronavirusa, rekao je Putin.

Turski predsednik je rekao da se odnosi Turske i Rusije manifestuju na veoma različit način i da je u ovom trenutku obim trgovine u prilično dobrom stanju.

„Verujem da će to doći na još bolji nivo. Želio bih vam se puno zahvaliti na podršci koju ste dali posebno u turizmu”, rekao je Erdoan.

Na nuklearnoj elektrani Akkuiu u Mersinu čija se izgradnja nastavlja u saradnji sa Rusijom, Erdoan je napomenuo da će sledeće godine moći da otvore prvi reaktor.

Predsednik Republike Turske osvrnuo se i na korake koje Turska i Rusija zajedno preduzimaju u odbrambenoj industriji.

Turskog predsednika Erdoana tokom posete pratili su šef Nacionalne obaveštajne organizacije Hakan Fidan, direktor komunikacija Fahrettin Altun i portparol predsednika Ibrahim Kalin. / ibna