Turska nastavlja testiranje protivavionskih sistema S-400

Turska nastavlja testiranje protivavionskih sistema S-400

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da su u toku ispitivanja na protivvazdušnim sistemima S-400, koje je isporučila Rusija.

Turski predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara iz Istanbula, pozivajući se na ispitivanja protivavionskih sistema S-400, izjavio da su „testovi sprovedeni i nastavljaju se i nas ne obavezuje (negativan) stav Sjedinjenih Američkih Država. Ako ne testiramo ovaj potencijal, šta se onda očekuje da testiramo? Naravno, nećemo tražiti dozvolu SAD. Testiramo ne samo S-400 već i nekoliko drugih oružja. Tako ćemo nastaviti i od sada. Grčka ima neke S-300. Ne samo da ih testira, već ih i koristi. Da li SAD traže od njih tako nešto? Odlučni smo i tako ćemo nastaviti”.

Osvrćući se na pozive na prekid vatre između Azerbejdžana i Jermenije, Redžep Tajip Erdogan primetio je da Jermenija nije ispunila svoja obećanja.

Turska ima pravo da učestvuje u mogućim pregovorima dve zemlje, rekao je turski predsednik, dodajući da je „nemoguće ostaviti po strani izjavu predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva. Sve dok Rusija razmišlja da ovde učestvuje u rešenju i miru, verujem da Turska ima najmanje jednako prava kao i Rusija. U osnovi, do sada nije bilo negativnog stava Rusije po ovom pitanju. Nema ni negativnih izjava Rusije u vezi sa Turskom. Do sada radimo zajedno i na pitanju Azerbejdžana i Jermenije i na drugim pitanjima, naime o Siriji. Nadam se da ćemo od sada preduzeti uspešne korake u rešenjima i rešiti i ovo“. / ibna