Turska ne dozvoljava učešće Kipra na konferenciji o razoružanju

Turska ne dozvoljava učešće Kipra na konferenciji o razoružanju

Turska je odbacila treći zahtev Kipra da kao posmatrač učestvuje na Konferenciji o razoružanju u Ženevi, navodi se u izveštaju Francuske novinske agencije.

Kipar je, navodi se u izveštaju, bio među velikim brojem zemalja koje su zatražile da učestvuju kao posmatrači na ovogodišnjem sastanku 65-članog foruma sa sedištem u Ženevi.

Svi zahtevi dobili su saglasnost članova, izuzev Kipra, jer je, kada je podnesen zahtev Nikozije, turski predstavnik uzeo reč. Kako je rekao, Ankara je u prošlosti izbegavala da blokira učešće Kipra tako što je jednostavno iskazala svoje nezadovoljstvo pismom na kraju svakog sastanka. Ali sada su stvari drugačije, rekao je, dodavši da „Turska ove godine neće podržati taj zahtev“.

SAD i EU izrazili su nezadovoljstvo potezom Turske. „Šteta je što je Turska odlučila da spreči Kipar da učestvuje na konferenciji“, naglasio je američki ambasador pri konferenciji Robert Vud, pozivajući Tursku da preispita svoj stav.

Prema Francuskoj novinskoj agenciji, prigovor Turske dogodio se usled sve većih tenzija dok Ankara proširuje svoja potraživanja u velikom, bogatom naftom području, za koji Kipar tvrdi da se nalaze u njegovim teritorijalnim vodama.

Konferencija o razoružanju sadrži multilateralni forum o razoružanju koji se tri puta godišnje saziva u Ženevi, pregovara se o kontroli oružja i sporazumima o razoružanju te fokusira se na razbijanje trke u nuklearnom naoružanju. / ibna