Turska: Niko ne sme da se meša u naše unutrašnje stvari

Turska: Niko ne sme da se meša u naše unutrašnje stvari

Oni koji Turskoj daju lekcije iz demokratije treba da se pogledaju u ogledalo

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova bilo kritikovaloje u saopštenju napore „krugova“, kako navodi, koji pokušavaju da se mešaju u unutrašnje stvari države.

Protesti studenata i nastavnika na univerzitetu Bogazici, koji su rezultirali hapšenjem desetina studenata od strane snaga bezbednosti, bili su meta zapadnih i vladinih medija, optužujući tursku vladu za kršenje individualnih prava i ograničavanje sloboda.

Studenti i profesori na istanbulskom univerzitetu Bogazici, ignorišući zabranu protesta, protestovali su zbog vladine odluke o imenovanju Mehmeta Bulua, akademika i bivšeg političkog kandidata, za rektora.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, „pravo na okupljanje i demonstracije i sloboda izražavanja u našoj zemlji su zagarantovani ustavom. Naše snage bezbednosti će nastaviti da ispunjavaju svoje dužnosti i odgovornosti u skladu sa zakonom, kao u svakom slučaju do sada”.

„Oni koji su pokušali da se infiltriraju i podstaknu krugove izvan univerziteta povezani su sa terorističkom organizacijom, a prema našim zakonima preduzimaju se neophodne i proporcionalne mere protiv ovih nezakonitih akata koji prevazilaze pravo na protest“, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Upozoravamo ove krugove da ne koriste jezik koji provocira grupe koje koriste ilegalna sredstva i podstiču ilegalne radnje“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

„Nedavne slike nesrazmernog nasilja bezbednosnih snaga nad nedužnim civilima uz najmanji prigovor vladi u mnogim zemljama, nazvanim „razvijenim“ demokratijama, još uvek su sveže u nama“, navodi se u izjavi, podsećajući na scene nasilja u poslednje vreme u mnogim evropskim i američkim gradovima, savetujući one koji pokušavaju da daju lekcije o demokratiji da se „pogledaju u ogledalo“.

„Turska pokazuje svoju odlučnost da zaštiti osnovna prava i slobode u skladu sa ustavnim reformama koje sprovodi i zemlja je odlučna da nastavi borbu protiv terorizma“, reklo je ministarstvo.

U utorak je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu rekao da je 79 uhapšenih bilo članova terorističkih organizacija, uključujući DHKP / C i TKP-ML.

Protesti su eskalirali kada je turski sud uhapsio dvoje studenata Univerziteta Bogazici zbog prikazivanja slike koja se smatra uvredljivom.

Ranije tokom dana, kancelarija guvernera u Istanbulu saopštila je da je tokom protesta uhapšeno 159 osoba. Vlasti su u odvojenoj izjavi rekle da je 98 uhapšenih pušteno kratko vreme nakon hapšenja. / Ibna