Turska: Nismo na ivici rata, smatra Kalin

Turska: Nismo na ivici rata, smatra Kalin

U intervjuu za CNN Turk, portparol predsednika Ibrahim Kalin prokomentarisao je pitanje krize koja je nastala objavom turskog NAVTEX-a u Kastelorizu i krizu koja je izbila između Grčke i Turske.

„U našem poslednjem NAVTEX-u, Grčka je reagovala preterano, a istraživačko područje Oruč Reis-a bilo je dizajnirano na 180 kilometara od Kastelloriza. Predsednik nam je rekao da ćemo, pošto će biti pregovora, sačekati još neko vreme“, rekao je Kalin.

„Gospođa Merkel je igrala konstruktivnu ulogu, ali kao što tvrdi nemačka štampa, nismo bili na ivici rata. Grčka je naš važan sused. Spremni smo da razgovaramo o svim tim pitanjima sa Grčkom. Svi bi trebalo da nastave da rade na sopstvenom kontinentalnom pojasu, a zajedničke studije će se sprovoditi u kontroverznim oblastima“, rekao je Kalin.

„Budimo konstruktivni, sačekajmo malo“, rekao je naš predsednik. Dozvolite da bilateralna pitanja rešimo bilateralno. Oni neće moći da postignu rezultate koristeći članstvo u EU kao faktor pritiska”, primetio je, između ostalog, portparol predsednika Ibrahim Kalin, zaključujući da “smo spremni da razgovaramo bez uslova”./ ibna