Turska: Nove mere u trgovinama na malo zibog COVID-19

Turska: Nove mere u trgovinama na malo zibog COVID-19

Turska vlada preduzima nove mere pokušavajući zaustaviti širenje koronavirusa, od kojeg je do sada zaraženo više od 3.600 ljudi a 75 pacijenata je preminulo.

U tom kontekstu, Ministarstvo unutrašnjih poslova od petka je najavilo nove mere prodaje osnovne robe i nepakovane hrane.

Na tržištima na kojima se prodaje osnovna hrana ili sredstva za čišćenje, prodaja neesencijalnih proizvoda neće biti dozvoljena, prema ovom zakonu.

Pored toga, sveže povrće i voće koje se prodaje nepakovano na pijacama sada bi trebalo da pakuju prodavci, izbegavajući direktan kontakt sa proizvodima.

Prodaja neesencijalnih proizvoda kao što su odeća, igračke, ukrasi i torbe biće privremeno obustavljena od danas u 17h (po lokalnom vremenu).

Konačno, da bi se izbegla prenatrpanost na pijacama, tezge trebaju biti udaljene najmanje 3 metra kako bi se sprečilo širenje virusa.

Ministar trgovine Ruhsar Pekcan je u svojim izjavama o merama za suzbijanje epidemije COVID-19, rekao da železnička pruga Baku-Tbilisi-Kars i dalje ostaje aktivna u “službi trgovine“, sa kapacitetom za prevoz 2.500 tona, što na zahtev može ići i do 6 000 tona.

Pekcan je napomenuo da se „u ovom trenutku moramo fokusirati na železnice“, dodajući da je „problem međusobne povezanosti sa Iranom razrešen, vozom koji će biti povezan sa Kapıkoyom“.