Turska: Nove optužbe protiv Grčke zbog odvraćanja migranata na granici

Turska: Nove optužbe protiv Grčke zbog odvraćanja migranata na granici

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je, u saopštenju izdatom u nedelju, Grčku da zaustavi odbijanje migranata sa granice nazad u Tursku. Do sada grčka strana nije reagovala na navode Turske.

U saopštenju, Ministarstvo spoljnih poslova Turske navodi:

„U dva odvojena incidenta 23. i 24. februara, azilante / migrante, uključujući žene i decu, pretukle su grčke snage bezbednosti i ostavile da umru u očaju nakon što su ih čamcima odveli na ostrvo na reci Meric / Evros gde su im ukrali telefone, novac, dragocenosti i cipele. Naše granične jedinice spasile su od smrti dvadeset dvoje azilanata / migranata 23. februara i dvadeset devet azilanata / migranata 24. februara.

Intervjui sa vraćenim osobama otkrili su da su neki od njih bili stranci koji su u Grčku došli preko Srbije i Bugarske i bili gurnuti nazad u našu zemlju.

Dalje, 18. februara 2021. godine, grčke bezbednosne snage odvele su avganistansku grupu tražilaca azila od trinaest ljudi, uključujući žene i decu, iz izbegličkog kampa u Lezbosu pod izgovorom na testiranje COVID-19 i vratili ih nazad u Tursku nakon što su ih pretukli i oduzeli im dragocenosti i novac.

Vraćanje i druge nezakonite prakse koje je Grčka sprovodila u sistematskoj politici – gde je u nekim slučajevima umešana i Agencija za graničnu i obalsku stražu EU / FRONTEX – nastavljaju se godinama. U poslednje četiri godine više od osamdeset hiljada tražilaca azila vraćeno je u našu zemlju.

Pozivamo Vladu Grčke i sve strane uključene u vraćanje da zaustave ovu praksu, kao i nehumana postupanja i kršenja ljudskih prava, koja su zabranjena međunarodnim pravom, Zakonom EU i Izjavom od 18. marta. Takođe pozivamo Evropsku uniju da na osnovu ljudskog dostojanstva posmatra sprovođenje zakona EU i Povelje EU o osnovnim pravima u državama članicama“.

Predstavnik Partije pravde i razvoja AKP Omer Čelik takođe je reagovao osuđujući premlaćivanje imigranata od strane grčkih vojnika i oduzimanje novca i pasoša na granici u blizini turskog grada Jedrena.

Čelik je putem Tvitera rekao da Grčka zadržava svoj nehumani pristup imigrantima.

„Evropska unija ne sme dozvoliti ove nehumane prakse na svojim granicama. Ova praksa nije zaštita granica već kršenje ljudskih prava. Sa takvom misijom graničara nije moguće zaštititi granice i razgovarati o ljudskim pravima i ljudskim vrednostima. Naša nacija je uvek utočište potlačenih i ovo je jedan od naših najvećih ponosa. Čestitam našim vojnicima koji su spasili 29 imigranata”./ ibna