Turska: Novih 29 slučajeva zaraze koronavirusom – Berza tone čekajući mere za privredu

Turska: Novih 29 slučajeva zaraze koronavirusom – Berza tone čekajući mere za privredu

Još 29 slučajeva potvrđeno je u ponedeljak u Turskoj, čime je broj potvrđenih slučajeva 47, prema rečima ministra zdravlja Fahrettin Koca, usred napora da se ograniči širenje COVID-19.

Prema ministru, novi slučajevi zaraze sz zabeleženi kod ljudi koji su imali kontakte u inostranstvu, SAD-u, na Bliskom Istoku, u Evropi, a tri su hodočasnici koji su se vratili iz Saudijske Arabije.

„Kontakti sa inostranstvom i dalje će biti rizik“, primetio je Koca, dodajući važnost rigorozne primene mera.

Pad berze – čekaju se mere podrške

Koronavirus je takođe „udario“ na berzu, pošto je BISTa Borsa Istanbul BIST 100 u ponedeljak pala na 7 716,88 bodova, beležeći gubitak od 8,07%, a sve akcije beleže pad.

Ministar ekonomije i finansija Berat Albairak objavio je u ponedjeljak da će predsjednik Recep Tayyip Erdogan ove sedmice objaviti mere kojima će se rešiti ekonomski uticaj koronavirusa na tursku ekonomiju.

Albairak je naglasio da je za državu prioritet da se pripremi za uticaj pandemije. “Turska je za moguća globalna previranja spremnija i pažljivija nego ikad”, dodao je ministar.

U zaključku, ministar ekonomije i finansija je izjavio da „naša zemlja lako može da prebrodi takve testove zahvaljujući snažnoj proizvodnoj infrastrukturi, malom dugu, kvalifikovanoj i obrazovanoj radnoj snazi i dinamičnom domaćem tržištu“./ ibna