Turska obalska straža će raditi na Kipru sa obalskom stražom kiparskih Turaka

Turska obalska straža će raditi na Kipru sa obalskom stražom kiparskih Turaka

Ankara sve više interveniše u kiparskoj regiji. Ovaj put pokušava da ddne legitimitet prisustvu turske obalske straže, sa ciljem da spreči bušenje koje sprovodi Nikozija, ali i otvara put bušenju platforme Yavuz istočno od Kipra.

Agencija Anadolija prenosi da je danas turski Protokol o saradnji sa okupiranim teritorijama objavljen u Službenom listu turske vlade.

Protokol izričito spominje praćenje plovila za istraživanje nafte i gasa iz trećih zemalja koje obavljaju nelicencirana istraživanja na moru. Ovaj protokol je potpisan u februaru 2019. godine, ali ga je Erdogan sada odobrio i biće na snazi od danas.

Prema Anadoliji, protokol predviđa “saradnju između turske obalske straže i obalske straže “Turske Republike Severni Kipar”(TRNC). U tom kontekstu, dve strane će sarađivati u pomorskom području Turske i TRSK-a, kako bi pratili istraživanja i bušenje nafte i prirodnog gasa koji se odvijaju bez njihove dozvole u ​​njihovim područjima odgovornosti, te kako bi na odgovarajući način intervenisali. Istovremeno će raditi zajedno na inspekciji seizmičkih istraživanja, izgradnji podvodnih kablova, itd.“

U suštini, aktiviranjem ovog protokola, Ankara „stavlja nogu na gas“ u istočnom Mediteranu i veruje da može intervenisati sa svojom obalskom stražom u morskim blokovima koje je Republika Kipar licencirala, a Ankara veruje da neki od njih pripadaju kiparskim Turcima. Istovremeno, Ankara jasno pokazuje da kada Yavuz stigne na mesto za bušenje istočno od Kipra, u slučaju ometanja, imaće pravo da interveniše./ibna