Turska odbacila Rezoluciju Evropskog parlamenta o stanju u Varoši

Turska odbacila Rezoluciju Evropskog parlamenta o stanju u Varoši

Ankara je odbacila rezoluciju Evropskog parlamenta o situaciji u Varoši koja je donesena jer ta zemlja nije ispoštovala rezolucije 500 i 2483 Saveta bezbednosti UN o kiparskom pitanju, pokrenuvši žestok napad na Evropsku uniju i Republiku Kipar.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy rekao je: „U potpunosti odbacujemo neobavezujuću savetodavnu rezoluciju koju je usvojio Evropski parlament (EP) na plenarnom zasedanju 26. novembra 2020. u vezi sa Turskom i „Turskom Republikom Severni Kipar“(„ TRNC “) .

Potpuno podržavamo izjavu koju je večeras po ovom pitanju dalo predsedništvo TRNC. “

Istovremeno, tursko Ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo je žestok napad na Republiku Kipar, optuživši ga u izjavi da povlači konce: „Rezolucija, koju je nesumnjivo diktirala uprava kiparskih Grka, još jednom je otkrila u kojoj meri EP ima predrasude i odvojen je od stvarnosti po pitanju Kipra. Ako se takav pristup i mentalitet zadrže, tela EU neće moći da daju konstruktivan doprinos rešavanju kiparskog pitanja,“ rekao je Aksoy.

Još jednom najavljujući promenu tempa u sporazumu o kiparskom pitanju, tursko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je „EP i EU da se suoče sa realnošću na ostrvu Kipar, da uzmu u obzir postojanje naroda kiparskih Turaka i da ispune obaveze koje je EU preuzela u vezi kiparskih Turaka u aprilu 2004. godine.

Turska će nastaviti da odlučno štiti i svoja prava i prava kiparskih Turaka, ne klanjajući se nikakvoj pretnji i ucenama, i održavaće svoj dijalog i pregovaračke napore,“ rekao je Aksoy u izjavi. / ibna