Turska: Odbijena ostavka ministra unutrašnjih poslova

Turska: Odbijena ostavka ministra unutrašnjih poslova

Turski predsednik Recep TayyipErdogan odbio je ostavku Suleymana Soylua, ministra unutrašnjih poslova, koju je podnio zbog dešavanje u petak uveče u više gradova u ovoj zemlji.

Soylu je samo dva sata pre uvođenja 48-časovne zabrane kretanja obavestio javnost o toj odluci a rezultat je bio da su hiljade građana pohrlile u prodavnice da se snabdeju. Pri tome niko nije ni mislio na mere zaštite a gužve su se nastavile i nakon vremena određenog za početak zabrane kretanja.

Soylu je obrazložio ostavku rečima da je to bio potez koji je sistematski planiran i da je odgovornost za uvođenje policijskog časa tokom vikenda njegova. Kako je rekao, ta mera imala je za cilj da smanji epidemiju.

“Slike koje su se pojavile na početku, čak i dok je bio policijski čas na snazi, ne odgovaraju ovom procesu. U ovom slučaju, u kojem sam imao savete iskusnih stručnjaka i udeo odgovornosti, takve slike nisu trebale da se pojave. U dobroj veri, to je bio korak ka suzbijanju epidemije i njenom širenju u određenoj meri tokom vikenda. Mojoj voljenoj naciji, kojoj nikada nisam nameravao da nanesem štetu, ostaću veran do kraja svog života; Gospodine predsedniče, oprostite mi. Odlazim sa mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kojim sam bio počašćen. Zbogom svim kolegama i prijateljima. Bog blagoslovi našu naciju,“ naveo je Soylu./ibna