Turska: Odnosi između EU i Turske temeljno ocenjeni kao pozitivni, smatra Kalin

Turska: Odnosi između EU i Turske temeljno ocenjeni kao pozitivni, smatra Kalin

Portparol predsedničkog Kabineta Republike Turske Ibrahim Kalın rekao je da je predsednik Erdogan primio predsednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela. Sastanak se odvijao u generalno pozitivnoj atmosferi, rekao je Kalin.

U pisanoj izjavi povodom sastanka turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana sa Charlesom Michelom i Ursulom von der Leyen, portparol turskog predsedničkog kabineta Ibrahim Kalin rekao je da je „Sastanak našeg predsednika Recepa Tayyipa Erdogana sa predsednicom Evropske komisije von der Leyen i predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom održani su u generalno pozitivnoj atmosferi, a odnosi Turske i EU su temeljno procenjeni tokom sastanka. “

Dodao je: „Naš predsednik je predstavio perspektivu Turske o budućnosti odnosa sa EU, navodeći da je punopravno članstvo Turske u EU krajnji cilj procesa. EU mora preduzeti konkretne korake da podrži pozitivnu agendu, fokusirajući se na ažuriranje Pakta o migraciji i Carinske unije, na liberalizaciju viznog režima za turske građane, međusobne kontakte i političke konsultacije na visokom nivou. Konstatovano je da će jačanje političkih, ekonomskih i socijalnih odnosa između Turske i EU doprineti kako stabilnosti Turske i evropskih zemalja, tako i postizanju svetskog mira. Naglašavajući da se problem izbeglica mora rešavati sa osećajem zajedničke odgovornosti, a na sastanku je rečeno da je nova nestabilnost uzrokovana novim talasom izbeglica u regionu te da je neophodno da se odmah ažurira sporazum o migracijama kao odgovor na humanitarnu krizu.”

Ibrahim Kalın rekao je da je tokom sastanka istaknuta važnost saradnje u borbi protiv terorizma, dodajući da se mora voditi efikasna i zajednička borba protiv svih vrsta terorističkih grupa poput Daeša, PKK / IPG i FETO, kako bi se postigla trajna stabilnost i bezbednost.

Predsednički portparol naglasio je da je tokom sastanka razgovarano i o razvoju postupaka vakcinacije i mogućim oblastima saradnje u borbi protiv epidemije Covid-19.

„Naglašeno je da je zajednički interes Turske i zemalja EU da proizvedu održiva rešenja za regionalne krize, a razgovarano je i o pitanjima Sirije, Iraka, Libije, Karabaha i istočnog Mediterana. Primećeno je da će Mediteranska konferencija koju je predložio naš predsednik takođe igrati važnu ulogu u pretvaranju Mediterana u more mira. Postalo je jasno da svi moraju poštovati pravni postupak u vezi sa tekućim slučajevima u Turskoj. Sastanak je takođe naglasio važnost ne dozvoljavanja nekim državama članicama da odnose EU i Turske uzmu za taoce. Što se tiče povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije, o čemu su izveštavali razni mediji, predsednik je pojasnio pitanje, navodeći da je „nasilje nad ženama globalni problem i da će se borba protiv svih oblika ovog nasilja nastaviti odlučno“. Konstatovano je da će zakonski mehanizmi biti ojačani u okviru postojećeg zakonodavstva i postići mnogo bolji rezultati u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.“ /ibna