Turska: Održana telekonferencija Erdogan-Merkel-Macron-Johnson

Turska: Održana telekonferencija Erdogan-Merkel-Macron-Johnson

Turska strahuje od brzog porasta broja pacijenata zaraženih koronavirusom

Recep Tayyip Erdogan, Angela Merkel, Boris Johnson i Emmanuel Macron, razgovarali su tokom telekonferencije održane juče kasno popodne, o razvoju situacije u Siriji i migrantskoj krizi, kao i mogućim zajedničkim akcijama za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Prema saopštenju turskog Predsedništva, „tokom četvoročasovnih razgovora lidera Turske, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, strane su razgovarale o zajedničkim naporima u borbi protiv širenja koronavirusa, pružanju humanitarne pomoći sirijskoj provinciji Idlib, dešavanjima u Libiji, kao i odnosima Turske i EU “.

Četvorostrani sastanak zakazan je nakon odluke Ankare da otvori svoje granice i omogući izbeglicama i migrantima da pređu u Evropu. Umesto licem u lice, lideri su odlučili da se sastanu putem videolinka zbog rizika od širenja koronavirusa. Lideri Turske, Velike Britanije, Francuske i Nemačke pokušali su prevazići sporove Ankare sa EU koji su se pojavili tokom Erdoganovog sastanka sa predsednikom Evropske komisije Ursulom von der Leien i predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom.

Ankara traži više novca zbog većeg dotoka izbeglica koje navodno borave na njenoj teritoriji, tvrdeći da se moraju poštovati i uslovi dogovoreni u izjavi od 18. marta prošle godine o viznoj liberalizaciji  za turske državljane. Međutim, evropski zvaničnici jasno su stavili do znanja da sve dok Ankara ostavlja granicu sa Evropom u Evrosu otvorenom i ne ispuni 72 vizna zahteva, razgovori o tome ne mogu biti nastavljeni.

Sa druge strane, broj slučajeva zaraze koronavirusomu Turskoj porastao je na 47. Očekuje se da će se sastanak ministara i stručnjaka, kojim predsedava Erdogan, održati danas u Ankari. Očekuje se da će se predsednik Turske obratiti javnosti. Direktor za komunikacije turskog predsjedništva Fahrettin Altun demantovao je glasine o zabrani kretanja i o proglašenju vanrednog stanja.

Turski ministar odbrane najavio je zatvaranje svih vojnih škola do 13. aprila.

10.330 hodočasnika koji su se vratili iz Meke ostaje u karantinu. Njih 23 su pobegli i policija ih je uhapsila. Još 3.300 turskih državljana koji su pristigli iz 9 evropskih zemalja vraćeni su u domovinu i  iz predostrožnosti smešteni u karantin na 14 dana. / ibna