Turska: OECD poboljšala izglede za 2020. godinu

Turska: OECD poboljšala izglede za 2020. godinu

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) poboljšala je u četvrtak svoju prognozu ekonomskog rasta za Tursku za 2020. godinu.

U svom najnovijem ekonomskom istraživanju o Turskoj, organizacija je otkrila da je „oporavak turske ekonomije od prvog talasa pandemije bio snažan, ali se suočio sa problemima“.

Primetio je da se procenjuje da je stopa ekonomskog rasta zemlje pala za 0,2% u 2020. godini umesto za 1,3% kako se ranije očekivalo.

Takođe predviđa da će turska ekonomija porasti za 2,6% 2021. i 3,5% 2022. godine.

Izveštaj OECD-a Economic Outlook objavljen 1. decembra predviđa stopu rasta od 2,9% u 2021. i 3,2% u 2022. godini.

Međunarodna organizacija je takođe objavila da procenjuje da će prosečna inflacija u Turskoj dostići 12% 2021. i 10% 2022. godine.

U izveštaju se navodi da je Turska uspela da u prvoj fazi epidemije relativno efikasno obuzda broj slučajeva koronavirusa zahvaljujući snažnoj ICU infrastrukturi i ciljanim blokadama.

„Turska je ušla u krizu COVID-19 sa zdravim javnim finansijama, ali sa velikim vanbilansnim obavezama“, napominje se u izveštaju OECD-a, dodajući da je to uglavnom bilo u obliku državnih kreditnih garancija i putem kreditiranja od strane javnih banaka.

Izveštaj naglašava da se očekuje da će potpuni oporavak od krize potrajati, s obzirom na relativno skromnu tursku mrežu socijalnog osiguranja i povećan korporativni dug.

„Pandemija je pojačala izazove monetarne politike“, dodaje OECD.

Preduzetnička snaga privrede je izuzetna čak i pod teškim makroekonomskim uslovima i regionalnim geo-političkim tenzijama, podvlači se u izveštaju.

„Veliki napredak u kvalitetu upravljanja pomogao bi da se oslobodi puni potencijal Turske poboljšanjem produktivnosti, otvaranjem novih radnih mesta i podsticanjem digitalne transformacije“, dodaje se u izveštaju.

Naglašavajući da je COVID-19 povećao ekonomski pritisak u proizvodnim sektorima, izveštaj je takođe upozorio da turske kompanije zaostaju u usvajanju naprednih digitalnih tehnologija. / ibna