Turska okrenula leđa Rusiji, izabrala američki LNG

Turska okrenula leđa Rusiji, izabrala američki LNG

Uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Tursku po prvi put je porastao sa 24% na 30,6% tokom prve polovine 2019. godine. Posebno je povećan udeo SAD u ukupnom uvozu i to za 363%, što iznosi 884 miliona kubnih metara gasa.

Stoga je Turska na drugom mestu u Evropi, iza Španije, po pitanju uvoza američkog LNG-a.

Ankara je uvezla ukupno 7,14 milijardi kubnih metara LNG iz Alžira, Katara i Sjedinjenih Država.

Istovremeno, uvoz iz Rusije je zabeležio tendenciju smanjenja za 36%, što odgovara 7,99 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

U međuvremenu, zanimljivo je napomenuti da je uvoz gasa preko Transanadolskog gasovoda – (TANAP) iz Azerbejdžana porastao za 38%, što znači 4,41 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Stručnjaci postavljaju pitanje: „Gde je tu Turski tok?“, pošto se, prema nedavnoj izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina, očekuje da će ovaj gasovod biti operativan pre kraja 2019. godine.

Očekuje se da će gasovod Turski tok prevoziti gas iz Rusije do Turske i Jugoistočne Evrope, a sastojat će se od dva odvojena ogranka, svaki kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Stručnjak Svjetske banke, Cagatai Ozdemir, govori o „tektonskim pomacima u turskom energetskom miksu“, reagujući na izveštaj novinske agencije Anadolu.

Konačno, primetno je da je tokom prve polovine 2019. godine ukupni uvoz turskog gasa opao za 10%, a preko gasovoda za 18% u poređenju sa istim periodom prethodne godine, navodi tursko Regulatorno telo za energetiku. / ibna