Turska: Oruč Reis se vratio u istočni Mediteran. Erdogan tvrdi da Grčka nije ispunila svoje obaveze

Turska: Oruč Reis se vratio u istočni Mediteran. Erdogan tvrdi da Grčka nije ispunila svoje obaveze

“Brod Oruč Reis vratio se svojim dužnostima u Istočnom Mediteranu”, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u sredu u obraćanju parlamentarnoj grupi Partije pravde i razvoja (AKP), dodajući da “Grčka nije održala svoja obećanja.”

Ranije je turski ministar energetike Fatih Donez rekao na konferenciji za novinare da je „Oruč Reis stigao u region Istočnog Mediterana, gde će obavljati svoje aktivnosti. Ispitivanja su počela juče, a danas počinjemo da vršimo prva seizmička merenja ”.

Turski brod za seizmološka istraživanja Oruč Reis stigao je u region Istočnog Mediterana nakon što je gotovo mesec dana boravio u luci Antalija radi održavanja i isplovio je u ponedeljak 12. oktobra.

Novi dolazak seizmičkog broda u Istočni Mediterani izazvao je nove tenzije između Grčke i Turske, a portparol grčke vlade Stelios Petsas izjavio je da je „to vrlo ozbiljna eskalacija situacije od strane Turske“, dodajući da će dijalog početi ponovo „ samo ako se Oruč Reis povuče“.

Prema njegovim rečima, premijer Kiriakos Micotakis pokrenuće pitanje sankcija protiv Turske na predstojećem Samitu EU, 15. – 16. oktobra.

Odluka Turske da pokrene nova seizmička istraživanja sa Oruč Reisom izazvala je reakcije i u Evropskoj uniji i u Sjedinjenim Državama. Sjedinjene Države kritikovale su Tursku zbog jednostranog podizanja tenzija i namernog usložnjavanja nastavka pregovora sa Grčkom. / Ibna