Turska: Oruč Reis se vratio u luku zbog održavanja i popunjavanja zaliha, kaže Čavušoglu

Turska: Oruč Reis se vratio u luku zbog održavanja i popunjavanja zaliha, kaže Čavušoglu

Turski ministar spoljnihposlova rekao je u ponedeljak da se turski seizmički brod  koji radi u istočnom Mediteranu vratio u  bazu zbog održavanja i popunjavanja zaliha.

Mevlut Čavušoglu rekao je u televizijskom intervjuu za NTV da povratak broda Oruč Reis nije značio promenu politiku istraživanja Turske u regionu.

Čavušoglu je rekao da bi Turska mogla da vodi direktne pregovore sa Grčkom kako bi razrešila njihove razlike u stavovima o istočnom Mediteranu, međutim, i Ankara će takođe naći uslove ako Atina bude insistirala da to ne čini.

Tenzije u regionu porasle su otkako je Turska prošlog meseca nastavila sa istraživanjem u istočnom Mediteranu, nakon što su Grčka i Egipat potpisali sporazum o pomorskom razgraničenju, odbijajući dobru volju Ankare da zaustavi prethodno istraživanje, navodi turska strana.

S druge strane, plutajuća platforma za bušenje Kanuni počinje da buši u Crnom moru, navodi se u saopštenju ministra energetike Fatiha Donmeza na Twitteru.

„Odbrojavanje je počelo. Naša flota, simbol naše energetske nezavisnosti u našim morima, postaće jača sa novim članom“, rekao je Fatih Donmez na Twitteru.

Nastavljajući, Donmez je rekao da će Kanuni, čije su pripreme u toku, započeti bušenje u Crnom moru. Kanuni je treća turska bušilica / ibna