Turska: Osude napada na Köprülü Hacı İbrahim Ağa džamiju u Limasolu

Turska: Osude napada na Köprülü Hacı İbrahim Ağa džamiju u Limasolu

“Osuđujemo grozni napad izveden molotovljevim koktelima na džamiju Köprülü Hacı İbrahim Ağa u Limasolu, u delu pod upravom kiparskih Grka na Južnom Kipru”, navodi se u izjavi turskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Uprava kiparskih Grka trebalo bi da preduzme neophodne mere u skladu sa odgovornošću za zaštitu slobode bogosluženja i svetosti mesta bogosluženja i treba da pronađe počinioce. Očigledno je da islamofobna retorika i akcije neće doprineti naporima na postizanju rešenja kiparskog pitanja“.

„Ne treba zaboraviti da takvi napadi ne ciljaju samo muslimane, već i predstavljaju zajedničku pretnju celom čovečanstvu“, dodaje se u saopštenju.

Fuat Oktay, potpredsednik Turske, takođe je osudio napad.

„Osuđujem napad na istorijsku Köprülü Hacı İbrahim Ağa džamiju u Limasolu. Pozivam vlasti kiparskih Grka da preduzmu iskrene mere protiv ovih napada i da što pre uhapse počinitelje. Turska će uvek biti protiv nasilja”, napisao je na Twitteru.

Najmanje tri Molotovljeva koktela bačena su u nedelju u Köprülü Hacı İbrahim Ağa džamiju, a na zidovima su ispisani slogani protiv imigranata i muslimana/ibna