Turska: Otvara se kancelarija UN OCHA u Istanbulu

Turska: Otvara se kancelarija UN OCHA u Istanbulu

U četvrtak je u Njujorku potpisan sporazum između Turske Republike kao zemlje domaćina i Ujedinjenih nacija o osnivanju Kancelarije za koordinaciju humanitarnih pitanja (Humanitarian Coordination Office) u Istanbulu, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema sporazumu o uspostavljanju kancelarije OCHA u Istanbulu, neka sedišta biće preseljena u Ženevu radi podrške mandatu globalne koordinacije i terenskim operacijama širom sveta.

Sporazum je konkretan korak ka cilju pretvaranja Istanbula u čvorište UN-a u skladu sa turskom poslovnom i humanitarnom spoljnom politikom, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Odluka OCHA, koja je jedan od naših glavnih međunarodnih partnera u humanitarnoj dimenziji sirijske krize i uopšte primene naše multilateralne spoljne politike, da osnuje kancelariju u Istanbulu pokazuje poverenje međunarodne zajednice u našu zemlju i je potvrda naše vodeće pozicije u svetskim humanitarnim poslovima“, navodi se u saopštenju./ ibna