Turska: “Planiramo da počnemo međunarodnu trgovinu u domaćoj valuti”

Turska: “Planiramo da počnemo međunarodnu trgovinu u domaćoj valuti”

Turski ministar finansija Berat Albayrak otkrio je da se Turska spremala da napusti američki dolar ili evro tokom trgovine sa nekim zemljama. U intervjuu za list Sabah, on je rekao: „Za 1-2 meseca preduzećemo odlučne korake da započnemo trgovanje domaćim valutama u svakoj zemlji. To će se raditi sa zemljama koje imaju značajan udeo u našem trgovinskom deficitu. Od sada će trebati uspostaviti novi sistem sa novim pravilima za trgovinski bilans zasnovan na ravnopravnosti“.

Ostaje nejasno koje su to zemlje sa kojima Turska planira preduzeti takav korak, ali u prošlosti je Recep Tayyip Erdogan spominjao takve inicijative tokom svojih sastanaka s Vladimirom Putinom. Analitičari procenjuju da bi moglo biti pokušaja upotrebe turske lire u trgovini sa zemljama Bliskog Istoka. Postoje izveštaji u štampi pod kontrolom glavne opozicije o ozbiljnom nedostatku deviznih rezervi u Turskoj.

Međutim, Albayrak izgleda optimistično i predviđa da će turska ekonomija rasti i 2020. godine!

„Verujem da ćemo se u poslednjem kvartalu 2020. godine vratiti na rast, a celu ovu godinu ćemo zatvoriti rastom. Naša centralna banka ima rezervu od 86 milijardi dolara i u trenutnoj situaciji taj iznos je više nego dovoljan da pokrije unutrašnje i spoljne obaveze države pre isteka roka njihovog važenja“, rekao je on.

Ipak, Turska se suočava sa ozbiljnim problemima zbog efekata epidemije koronavirusa. Izvoz u aprilu 2020. opao je za 41,3% u odnosu na odgovarajući mesec 2019. godine. Uvoz je opao za 28,3% u odnosu na april 2019. Ova situacija je rezultirala time da je trgovinski deficit zemlje u aprilu 2010. dostigao $3,97 milijardi, dok je u aprilu 2019. iznosio $ 2,93 milijardi.

Prema zvaničnim podacima, devalvacija turske lire premašila je sva očekivanja Centralne banke Turske. U periodu januar-april turska lira izgubila je za 17,4% u odnosu na dolar i za 14,7% u odnosu na evro, a finansijski analitičari veruju da bi turska lira mogla da nastavi da gubi na vrednosti tokom čitave godine. Istovremeno, porast CDS-a (premije obveznica) u Turskoj je impresivan. U roku od 4 meseca njihova cena je naglo skočila za 102%, a sa 282,2 boda sada iznosi 572,02 poena. Analitičari objašnjavaju da to pokazuje povećanje neizvesnosti investitora u pogledu državnih obveznica Turske.

Međutim, stalni pad broja smrtnih slučajeva i epidemija donosi dobre vijesti. Tako je 3. maja objavljeno da je 61 osoba umrla, a 1.670 slučajeva je potvrđeno. Međutim, 4.892 pacijenta koji su se oporavili predstavljaju značajnu cifru.

U Turskoj je prijavljeno ukupno 129.045 smrtnih slučajeva od 13. marta, kada je prijavljen prvi slučaj, a 1.424 se leči u jedinicama intenzivne nege. Broj izvršenih testova je zaista impresivan jer je dostigao 1,2 miliona!

Prema pisanju lista Hurriyet, turska Vlada planira da ponovo dozvoli rad za brijačnice, male prodavnice i neke tržne centre nekad u maju. S druge strane, škole bi se mogle otvoriti u junu na četiri nedelje. Očekuje se da će domaći letovi biti nastavljeni prvih dana juna, dok će međunarodni letovi verovatno početi posle 10. juna. Naravno, svi ovi scenariji, o kojima je juče bilo reči na sastanku kojim je predsedavao Erdogan, biće preispitani na sledećem sastanku Kabineta 18. maja, kada će biti donesene sve konačne odluke. / ibna