Turska podiže tenzije sa Kiprom – Erdogan pod vatrom bivših drugova

Turska podiže tenzije sa Kiprom – Erdogan pod vatrom bivših drugova

Turska šalje drugi brod sa opremom za bušenje

Ankara je objavila da će poslati drugi brod sa opremom na istočni Mediteran radi otvaranja bušotina za zemni gas. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je period seizmičkih istraživanja okončan i okarakterisao međunarodne poternice za zaposlenima na brodu “Osvajač” kao “blef”.

Čavušoglu je otkrio da će „u narednom periodu poslati još jednu ekipu na to područje i početi bušenje. Sada je period seizmičkih istraživanja završen. Počinje period bušenja. Šaljemo našu drugu bušilicu u to područje”, rekao je on.

Recep Tayyip Erdogan, odgovarajući na pitanje novinara o američkim i EU najavama o aktivnostima Turske u EEZ-u na Kipru, rekao je da Turska nastavlja da provodi svoj program i dodao da “nas ne zanima koja uputstva ljudi daju, šta žele ili šta misle. Mi u istočnom Mediteranu, i u jugoistočnom Mediteranu, pokušavamo da branimo prava kiparskih Turaka jer smo zemlja-garant”.

Poseban događaj predstavlja činjenica da je Republikanska narodna partija podnela zahtev za poništavanje nacionalnih izbora održanih 2018. godine i poništavanje rezultata martovskih izbora za sve opštine u Istanbulu.

Opozicija traži ukidanje odluke o opništenju smatrajući da su svi funkcioneri na biračkim mestima imenovani na isti način i na ovim izborima, dok je Centralna izborna komisija otkazala izbore samo za gradsku opštinu Istanbul.

Erdogan pod kritikom bivših kolega

Erdogan je na udaru dvojice bivših prijatelja i saradnika u vezi sa otkazivanjem izbora u Istanbulu. Abdulah Gul, koji je bio premijer i predsednik Turske, uporedio je poništavanje pobede opozicionog kandidata za gradsku upravu u Istanbulu od strane Centralne izborne komisije s ne priznavanjem rezultata od strane Ustavnog suda na njegovim izborima kao predsednika Republike 2007. godine, jer planirani kvorum od 367 poslanika nije postignut.

Tada je opozicija bojkotovala sastanak samo da bi sprečila njegov izbor.

Bivši ministar inostranih poslova i bivši premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je, po njegovom mišljenju, odluka o poništenju udarac turskoj demokratiji jer je prekršila tradiciju da “konačnu odluku donose građani na izborima” ./ ibna