Turska: Područja novih dozvola za istraživanje i bušenje leže u našem kontinentalnom pojasu, tvrdi Aksoy

Turska: Područja novih dozvola za istraživanje i bušenje leže u našem kontinentalnom pojasu, tvrdi Aksoy

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy odgovorio je na izjavu grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa u vezi sa saopštenjem u turskim Službenim novinama o aplikaciji Generalne direkcije Turske naftne kompanije kojoj je turska Vlada dala dozvolu za istraživanja.

Hami Aksoy u svom saopštenju navodi:

„Nova područja dozvola za koja je Turkish Petroleum podneo zahtev za istraživanje i bušenje nalaze se unutar kontinentalnog pojasa Turske, koja je deklarisana u UN. Turska će odlučno nastaviti sa ostvarivanjem svojih suverenih prava na područje o kojem smo više puta govorili.

Potpuno smo posvećeni zaštiti kako naših prava tako i prava kiparskih Turaka u Istočnom Mediteranu. S tim u vezi, naše seizmičke aktivnosti istraživanja i bušenja odvijaju se prema ranije usvojenom planu“.

Odgovor turskog zvaničnika usledio je nakon izjave grčkog ministra spoljnih poslova i poziva, prema diplomatskim izvorima, turskom ambasadoru u Atini u grčko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je predat demarš.

Izjava Nikosa Dendiasa:

„Objava u turskim Službenim novinama serije zahteva turske Vlade za izdavanje dozvole za istraživanje i eksploataciju turskoj državnoj naftnoj kompaniji u oblastima grčkog kontinentalnog pojasa deo je niza akcija kojima Turska pokušava da, korak po korak, preuzme suverena prava Grčke.

To je nastavak nepostojećeg tursko-libijskog memoranduma.

Protivzakonite radnje Turske ne proizvode pravne učinke.

Oni nisu u mogućnosti da naruše suverena prava Grčke, koja su zasnovana na međunarodnom pravu i međunarodnom pomorskom pravu.

Budimo jasni. Naši stavovi o ovom pitanju i posledicama turskih provokacija su već objavljeni. Više puta su bili prezentovani Turskoj.

Grčka je bila i ostaje u potpunosti spremna da se suoči sa ovom provokacijom, sve dok se Turska konačno odluči da je sprovede“./ ibna