Turska podržava odluku Arapske lige o palestinskom pitanju

Turska podržava odluku Arapske lige o palestinskom pitanju

Turska je u nedjelju izrazila podršku nedavnoj odluci Arapske lige da odbaci odluku SAD-a o takozvanom “mirovnom planu za Bliski Istok”.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je novinarima da se nada da će isto jedinstvo članova panarapskog bloka i Ministarskog odbora Islamske organizacije (OIC) biti pokazano u ponedjeljak u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, gdje će biti održan sastanak o palestinskom pitanju.

Mevlut Čavušoglu naglasio je da stav Turske o tom pitanju ostaje dosledan.

Napomenuo je da će Turska uvek biti uz Palestinu u vezi s pitanjem nadležnosti nad Jerusalimom, dodajući da će se na samitu OIC-a sastati s kolegama iz Palestine, Malezije i Kuvajta.

“Moramo se odupreti ovom neprihvatljivom planu održavanjem ovog jedinstva i solidarnosti”, rekao je Čavušoglu i dodao: “Imaćemo jasan stav u Džedi”.

Naglasio je i da mirovni plan mora biti u okviru koji je odredio UN, dodajući da je Turska izjavu UN-a protiv američkog plana smatrala „izuzetno pozitivnom“.

Trump je u utorak najavio takozvani mirovni plan za okončanje izraelsko-palestinskog spora u Beloj kući uz Netaniahua, bez prisutnih palestinskih zvaničnika.

Tokom događaja, Trump je pomenuo Jerusalim kao “nedeljivi glavni grad Izraela”.

Takozvani “dogovor veka”, prema turskim izvorima, jednostrano poništava prethodne rezolucije UN-a o palestinskom pitanju i predlaže da se Izraelu da preda gotovo sve što želi ./ibna