Turska pomoć stigla u Severnu Makedoniju

Turska pomoć stigla u Severnu Makedoniju

Transportni avion turskog ratnog vazduhoplovstva sa sanitetskim materijalom sletio je u sredu popodne na međunarodni aerodrom Skoplje, kao deo pomoći koju je Turska Republika uputila balkanskim zemljama.

Medicinski paket koji je stigao u Severnu Makedoniju se sastoji od 50.000 medicinskih maski, 1.000 predmeta zaštitne odeće i 1.000 dijagnostičkih testova.

Turski avion pozdravio je ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je naglasio da ruke pomoći između zemalja daju nadu da “ćemo zajedno brže prevazići izazove“.

„Epidemija koronavirusa postala je globalna pretnja. Svakodnevno smo svedoci tragičnog vremena i potrebna nam je globalna saradnja protiv ove međunarodne pretnje. Danas su posebno važni liderstvo i međunarodna solidarnost. Imajući to u vidu, Turska Republika šalje medicinski materijal širom sveta za borbu protiv epidemije. Naravno, naši narodi su vekovima živeli zajedno na Balkanu i u „Makedoniji“, koja se nalazi u srcu Balkana i uvek zauzima posebno mesto u srcu Turske i turskog naroda. Poštujemo ideale bratstva i prijateljstva i sve što se poklapa sa tim duhom”, rekao je Hasan Sekizkok, turski ambasador u severnoj Makedoniji.

Izjavio je da medicinska oprema koja stiže u Skoplje takođe nosi ljubav, prijateljstvo i pozdrave turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana i turskog naroda, dodajući da želi da doprinese izlečenju „rana makedonskog naroda“.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov na twitteru je objavio: „Naša zahvalnost predsedništvu i Mevlutu Čavušoglu iz Turske, naše prijateljice i saveznice, za pruženu pomoć u našim naporima da se suočimo i prevaziđemo COVID-19. Stigao je i stih Rumija koji kaže: ‘Ima nade posle očaja i mnogo sunca posle mraka’. nažoj prijateljici Turskoj, hvala! “, zaključuje on u svom postu. / ibna