Turska poslala medicinsku pomoć u Veliku Britaniju

Turska poslala medicinsku pomoć u Veliku Britaniju

Još jedan turski vojni transportni avion odvezao je medicinska sredstva u Ujedinjeno Kraljevstvo u borbi protiv pandemije koronavirusa, kako je u petak objavilo tursko Ministarstvo odbrane.

„Avion naših turskih oružanih snaga koji je prevozio sanitetski materijal pripremljen za Veliku Britaniju za pomoć u borbi protiv virusa COVID-19 sleteo je u London“, objavilo je tursko ministarstvo odbrane na Twitteru.

Ranije u petak ujutro, Ministarstvo odbrane je objavilo da je „po nalogu predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, avion Oružanih snaga Turske koji će prevesti u Ujedinjeno Kraljevstvo zalihe medicinske pomoći koje je pripremilo tursko Ministarstvo zdravlja da bi se koristilo u borbi protiv COVID-19 napustio Etimesgut / Ankaru“.

Na kutijama sa medicinskom opremom stajala je poruka upućena građanima Ujedinjenog Kraljevstva koja glasi: “Posle očaja, toliko nade, a posle tame je mnogo vedrijeg sunca”, Rumi.

Paket pomoći uključuje zaštitne maske i posebne radne uniforme.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Raab u sredu je telefonski razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom te se zahvalio Turskoj na slanju medicinske pomoći za pomoć u borbi protiv pandemije, kako izveštavaju diplomatski izvori, a britanski ministar spoljnih poslova opisao je ovaj potez kao “znak snažnog prijateljstva između dve zemlje“.

Turska je takođe dostavila medicinsku pomoć za pet balkanskih zemalja, uključujući Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Kosovo u sredu, kao i prošle nedelje u Italiju i Španiju – evropske zemlje koje su virusom najviše pogođene. / ibna