Turska postavlja barijere za međunarodnu trgovinu

Turska postavlja barijere za međunarodnu trgovinu

Piše: Manolis Kostidis

30% dodatnih carina na uvoz. Carinska unija sa EU se ignoriše.

Turska vlada napušta carinsku uniju sa EU i uslove slobodne trgovine i gradi zidove za uvozne proizvode. Prema najavi Ministarstva finansija, Ankara će uvesti dodatne tarife od 30% na većinu uvezenih proizvoda. To uključuje frižidere, veš mašine, mašine za pranje sudova, klima uređaje, kablove, delove mašina, pa čak i patentne zatvarače i upaljače.

Većina toga se proizvodi i u Turskoj, a vlada želi da poveća potražnju u ovom pravcu. Ali, Erdoganu je glavni cilj da smanji plaćanje uvoza, jer se devizne rezerve smanjuju iz meseca u mesec. Finansijski službenici veruju da će ova odluka smanjiti potražnju za devizama, normalizujući kurs dolara prema turskoj liri.

U najavi odluke o tarifama navodi se da je „globalno, pandemija Covid-19 negativno uticala na ekonomije i međunarodnu trgovinu“.

U aprilu je izvoz Turske opao za 41,38% u odnosu na april 2019. i dostigao 8,99 milijardi USD. Uvoz je pao za 28,31%, na 12,95 milijardi USD.

Usred ove situacije, tržni centri, prodavnice odeće i obuće, kao i frizerski saloni, nastavili su posao posle 45 dana, što je uzrokovalo zagušenja na ulicama velikih gradova. Turska vlada ima za cilj da mobiliše tržište i vrati stotine hiljada radnika na posao.

U Turskoj postoji 426 tržnih centara i u njih je uloženo 52 milijarde dolara.

Međutim, u Peri, gde smo imali priliku da prošetamo ulicama da vidimo kako se tržište kreće, dobili smo osećaj opšteg “zamrzavanja” kod Turaka, a prodavnice su bile gotovo prazne. U ovih 45 dana turska lira je depresirala za 12%, nezaposlenost je skočila na 25-30%, a koronavirus je učinio Turke siromašnijima.

Turski naučnici i dalje vladi ulažu prigovore protiv politike oko pitanja koronavirusa. Zemlja je prošlog ponovo vikenda stavljena u totalnu zabranu kretanja, dok su se u ponedeljak otvorile sve prodavnice odeće, a to su neki smatrali pogrešnom politikom. Očekuje se da će predsednik Turske objaviti četvorodnevni karantin od 16. do 19. maja. Nakon toga će se prodavnice ponovo otvoriti.

Turski ministar turizma Mehmet Nuri Ersoy izgleda optimističan u pogledu turizma u Turskoj.

„Moramo da održavamo naša očekivanja na nižem nivou. Ako možemo otvoriti oko 50-60% turističkih objekata, smatrao bih to uspehom u ovom prelaznom periodu; od kraja maja daćemo hotelima zeleno svetlo za domaći turizam“, rekao je on.

Turski ministar najavio je da će turska ministarstva spoljnih poslova i turizma potpisati pismo „iz zemlje bez koronavirusa“ i poslati u oko 70 zemalja, odakle stiže većina turskih turista.

Prema Ersoyu, u intervjuu listu Hurriyet, Nemačka će biti jedna od prvih zemalja iz koje turisti ovog leta imaju nameru posetiti Tursku.

Turska je u 2019. godini ugostila 51,9 miliona turista, a prihodi su iznosili 34,5 milijardi dolara. Analitičari procenjuju da će biti uspeh ako Turska uspe dostići 50% tih prihoda od turizma ove godine. / ibna