Turska: Potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom – Preduzimaju se mere za sportske događaje i obrazovni sistem

Turska: Potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom – Preduzimaju se mere za sportske događaje i obrazovni sistem

Turski ministar zdravlja Fahrettin Koca potvrdio je u petak da je testovima utvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom (COVID-19).

“Pacijent dolazi iz neposrednog okruženja prvog pacijenta, i zdfravstveno stanje mu je praćeno otkad je postavljena dijagnoza”, naveo je Fahrettin Koca na Tvitteru.

„Preduzeli smo neophodne korake da se zadržimo potencijalno širenje virusa u ovim granicama. Ovaj problem ćemo prevazići zajedno“, dodao je on.

Nakon petosatnog sastanka o koronavirusu koji je održan u Predsedničkoj palati, portparol predsednika Ibrahim Kalin u četvrtak je objavio niz preduzetih mera.

Kalin je najavio odlaganje poseta predsednika Recepa Tayyipa Erdogana inostranstvu za kratko vreme, bez konkretnog pozivanja na vremenski okvir. Takođe je najavljeno da će se svi sportski događaji održati bez gledalaca do kraja aprila, a obrazovne ustanove će ostati zatvorene.

Kako je potvrdila ministarka obrazovanja Ziya Selcuk, odlučeno je da se osnovne, srednje i tercijarne škole zatvore na dve nedelje, kao deo mera predostrožnosti zbog koronavirusa. Obrazovanje na daljinu počeće od druge nedelje.

„Uz sistem obrazovanja na daljinu koji besplatno pružaju Nacionalno ministarstvo obrazovanja i zaštitne i preventivne mere Ministarstva zdravlja u borbi protiv epidemije, Turska je spremna da postane moderna zemlja sa svojim televizijskim i on-line nastavnim planom i programom, što se prvi put u svetu dešava na nacionalnom nivou “, rekla je Selcuk novinarima./ibna