Turska povećava napetost drugom platformom za bušenje u istočnom Mediteranu

Turska povećava napetost drugom platformom za bušenje u istočnom Mediteranu

U junu planira da “Javuz” pošalje u istočni Mediteran

Piše: Michalis Michael

Turska ponovo povećava napetost u energetskom sektoru, pošto je, kako se izveštava, šalje drugi brod sa opremom za bušenje u region istočnog Mediterana i u julu će biti spremna za početak novog bušenja, kao što je ranije rekao turski ministar energetike Fatih Donmez.

U svom govoru, turski ministar je rekao da se bušenje brodom “Fatih” u istočnom Mediteranu nastavlja na parceli Finike 1 kao što je planirano. On je dodao da se rad na tehnološkom razvoju drugog broda sa opremom za bušenje “Javuz” nastavlja, a u junu će biti upućen u region, gde će početi sa radom, te će u julu biti spreman za otvaranje nove bušotine. “Na istočnom Mediteranu, naša zastava će se vijoriti na dva giganta, Fatihu i Javuzu. Kao što smo uvek govorili, u našim istraživanjima i projektima bušenja dali smo prioritet zaštiti prava naše zemlje i “Turske Republike Severni Kipar”. Kao Turska, mi smo uvek bili za rešenje za Kipar i Mediteran, i mi smo najvažnije pristalice poštovanja međunarodnog prava u našem regionu “, rekao je on, kako izveštava CNA iz Turske.

Turski ministar je rekao da nemaju nameru da uzurpiraju bilo čija prava, niti da dozvole uzurpaciju svojih prava. „Naša briga je da iskorištavamo naše podzemne izvore u području koje nam je licencirano za mir i prosperitet našeg naroda. Oni koji prave prljave kalkulacije na Mediteranu, oni koji kleveću prava kiparskih Turaka sa lažnim saučesnicima, skrivajući se iza spoljnih protagonista iz regiona, trebali bi zaustaviti ovo ludilo. Budući da juče nije ostala gledalac u razaranju kiparskih Turaka, ni danas Turska neće sediti na tribinama gledajući s vezanim rukama”, rekao je Fatih Donmez.

Srbija poziva Ankaru da poštuje međunarodno pravo, izražava zabrinutost zbog tenzija u istočnom Mediteranu

Republika Kipar nastavlja, u isto vreme, da traži diplomatske kanale od saveznika i podršku protiv Turske. I u zemlji i van nje, postoji visok stepen opreza, dok se u isto vreme, i čim turski potezi budu poznati, očekuje da će se održati sledeći sastanak Saveta Evrope, na kome će se razgovarati o ovim pitanjima.

Srbijanski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se s ambasadorom Republike Kipar, Konstantinosom Iliadesom, s kojim je razgovarao o tom pitanju i izrazio podršku Beograda suverenim pravima Kipra. U saopštenju za javnost, koje je objavljeno na vebsajtu Ministarstva spoljnih poslova, u kojem se takođe nalaze fotografije sa sastanka, navodi se da je Srbija zabrinuta zbog razvoja događaja u istočnom Mediteranu i osuđuje svaku akciju koja nije u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući i Konvencija o pravu mora.

Republika Srbija, kako je naglašeno, podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kipra, kao i njegova suverena prava na istraživanje i eksploataciju svojih prirodnih resursa u EEZ Republike Kipar.

„Sve aktivnosti u ovoj zoni koje imaju ekonomsku korist mogu se izvršiti samo uz odobrenje kiparskih vlasti, u skladu sa međunarodnim pravom i Konvencijom o pravu mora. Od Turske se očekuje da poštuje osnovne principe međunarodnog prava kako bi se izbegle tenzije koje će imati negativan utjicaj na bezbednost regiona“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija, koja se suočava sa sopstvenim ozbiljnim problemima i prisiljena da brani sopstvene nacionalne interese, “sa svom svojom snagom podržava dijalog kao jedini mehanizam za mirno rešavanje problema”.

“Stoga, ovo naglašava potrebu da se izbegnu jednostrane akcije koje direktno ugrožavaju dijalog i mogućnost pronalaženja rešenja”, zaključuje se u saopštenju za javnost.